» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Започват концерт-спектаклите за деца в малки населени места в община Сливен

28 May 2024 13:33, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 1 month ago, number of readings: 233
Koncert-spektakly

За първи път сливенският Симфоничен оркестър спечели финансиране по Програма „Разпространение” на Национален фонд „Култура” - българската организация на бюджетна издръжка към Министъра на културата, която подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина. Това се случи в края на 2023 г. Партньори в амбициозната инициатива са Държавен куклен театър - Сливен и Община Сливен.

Концерт-спектаклите за деца в малките населени места в община Сливен са културен проект със социален и образователен характер. Основната задача на проекта е реализирането на качествени, интересни и забавни събития за деца в няколко населени места в община Сливен. Това са селата Бяла, Гавраилово, Крушаре, Мечкарево и град Кермен.

Симфоничната приказка „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев ще бъде представена под формата на концерт-спектакъл с кукли. Идеята е чрез представлението, да бъде повишено знанието и запален интересът у децата, не само за класическата музика, но и за театралното изкуство.

В инициативата участват сливенският Симфоничен оркестър Сливен, който ще се включи със състав от 30 елемента и пет великолепни актьори от Държавния куклен театър. Това са Вангел Апостолов, Василена Чернаева, Виктория Иванова, Димо Савов и Яница Халачева.

Ръководител на проекта е Кремена Оксенкруг - директор на симфинчния оркестър в Сливен. Режисьор - Елза Лалева, а отговорната роля на диригента се пада на младия сливенски талант Симон Павлов.

Представленията са с безплатен вход за децата. Те ще гостуват със следния график:

 

ВТОРНИК 28 МАЙ 2024 / 16 ч.

Народно читалище “Просвета 1925” – с. Мечкарево

 

СРЯДА 29 МАЙ 2024 / 10 ч.

Читалище “Пробуда 1906” - град Кермен

 

СРЯДА 29 МАЙ 2024 / 14 ч.

Народно читалище “Слънце 1928” – с. Гавраилово

 

ЧЕТВЪРТЪК 30 МАЙ 2024 / 10 ч. Народно читалище “Искра 1929” – с. Крушаре

 

ЧЕТВЪРТЪК 30 МАЙ 2024 / 16 ч.

Народно Читалище “Христо Ботев 1936” – с. Бяла