Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

28 май 2024 14:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 295
Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни координирани усилия за модернизация и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов.

В хода на срещата беше акцентирано върху належащата нужда да започне активно обсъждане на темата, включително на експертно ниво, с оглед на сериозната натовареност на границата. По данни на Агенция „Митници“ за последните 5 години трафикът, който минава от Турция през България се е увеличил с 50%, като прогнозите са тази тенденция да се запази и занапред. Наред с това към момента ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, с перспективата да заеме първото място. За да бъдем подготвени, са нужни съвместни усилия и координация за постигане на най-добри резултати, отбеляза премиерът Главчев.

В рамките на срещата министър-председателят Димитър Главчев изтъкна приятелските отношения между България и Турция и отличното взаимодействие като съюзници в НАТО и като добри съседи. Премиерът пожела успешен и ползотворен мандат на посланик Мехмет Саит Уянък. Главчев благодари също така за мерките, които турската страна предприема за ограничаване на нелегалната миграция. Министър-председателят акцентира и върху позицията на България на европейско ниво в подкрепа на запазването, разширяването и интензифицирането на всички канали за комуникация между ЕС и Турция. На срещата беше посочен също потенциалът за разширяване на двустранното сътрудничество в сфери като икономика и инвестиции, отбрана, енергетика и туризъм.

Снимки

Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик