Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Постоянната комисия по заетост се проведе в Областна администрация Сливен

28 май 2024 15:04, Мирослав Митев (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 233
Комисия-заетост

Заседание на Постоянната комисия по заетост (ПКЗ) към Областния съвет за развитие на Област Сливен се проведе днес. То бе ръководено от областния управител Чавдар Божурски, който е председател на комисията.

Поводът за заседанието бе предстоящото разработване на регионална програма за заетост на Област Сливен. Приета беше програма за дейността на ПКЗ за 2024 година.

Във връзка с писмо от министъра на труда и социалната политика, беше сформирана комисия за разработване на регионална програма за заетост и обучение на Област Сливен. Тя се изготвя на база на предложения от областната и общинските администрации.

Приета беше методика за оценка на проектни предложения за включване в програмата. Оценката ще се извършва на база средногодишно равнище на безработицата и броя на регистрираните безработни в съответната община, както и потребностите на работодателите от работна сила.

Средногодишният брой регистрирани безработни лица за 2023 г. в Област Сливен е 5 041. За Сливен те са 1 890, за Нова Загора - 559, за Котел - 1 887 и за Твърдица - 705.

Общият размер на средствата за финансиране на регионалната програма на Област Сливен, определен в Националния план за действие по заетостта, е 514 674 лева. Той бе разпределен по общини както следва:

Община Сливен: 38% или 195 576 лв.

Община Нова Загора: 11% или 56 614 лв.

Община Котел: 37% или 190 430 лв.

Община Твърдица: 14% или 72 054 лв.

В тези рамки могат да бъдат разработени проектни предложения за включване в регионалната програма за Област Сливен. Нейният проект трябва да бъде представен в Министерството на труда и социалната политика до 14 юни. Преди това общините трябва да изготвят своите предложения до 5 юни.

„Целта е да използваме програмата и тя да влезе в сила във възможно най-кратки срокове, за да бъдем полезни на общините и малките населени места“ – заяви областният управител Чавдар Божурски.

Снимки

Комисия-заетост2