» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Тленните останки на Фердинад I ще бъдат транспортирани до България с военен самолет

29 May 2024 09:18, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 month ago, number of readings: 309

Тленните останки на българския цар Фердинад I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет. В правителствения акт Министерството на отбраната е посочено като институцията, която следва да организира и осъществи транспортирането. Министерството на външните работи от своя страна предприема необходимите действия по координиране на тези дейности. Необходимите финансови средства за целта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година.

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов.

Преди да предприеме действия по въпроса, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки.