Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключи Националният конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

31 май 2024 09:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 205
Славейкова награда

Приключи Националният конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. Журито тази година е избрало носител на Славейкова награда за 2024 г., след като две години нямаше избран, съобщиха от пресцентъра на Община Трявна.

 

Носителят е Ники Комедвенска от гр. Сливен с нейното авторско произведение №57 „Възкресение“. Определени са още носителите на втора награда и две трети. Това са Миглена Дикова-Миланова от гр. Гент, Белгия, класирана на второ място със стихотворението №99 „(Не)сбъднати сезони“, Димитър Никифоров от гр. София с №13 „Мога и без тайната вечеря“, който си поделя третото място с Бончо Къров от гр. Казанлък и неговото авторско произведение №115 „В кокошето яйце“, допълват организаторите.

 

По традиция Националният конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови, част от провеждането на ежегодните Национални Славейкови празници в Община Трявна, приключи часове преди официалното откриване на по-голямото културно събитие.

 

Точно в полунощ на 29 май приключи и онлайн гласуването за Награда на публиката. С 262 гласа от общо гласували 3353, стихотворение №122 завоюва тазгодишната победа в обявената категория. След снемане на анонимността, стана ясно, че това е Любомира Петева от гр. София със своето авторско стихотворение „Трявна“, допълват организаторите.

 

Лауреатите ще бъдат официално наградени от кмета на Община Трявна Денчо Минев на 15 юни, в салона на Народно читалище „Пенчо Славейков – 1871“. Спечелилият втората награда ще получи 1000 лв. и почетен диплом, а класираните на двете трети места - по 250 лв. и почетни дипломи. Победителят в онлайн гласуването ще бъде награден със сумата от 500 лв. и също почетен диплом по случай Национални Славейкови празници 2024, посочват от Община Трявна.

Източник: БТА Сливен
КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА В ГАБРОВО РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ
Снимка: Община Трявна, архив