» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Седмичен бюлетин на Европейския парламент

31 May 2024 10:02, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 month ago, number of readings: 288
Европейският парламент

До началото на изборите за Европейски парламент остава една седмица. Първа гласува Нидерландия на 6 юни, последвана от Ирландия на 7 юни, Чехия - на 7 и 8 юни, Латвия, Малта и Словакия - на 8 юни, Италия - на 8 и 9 юни, а всички останали държави членки гласуват на 9 юни.

В последните дни преди европейските избори се умножават инициативите на различни организации, фирми и отделни граждани, насочени към информиране за важността от гласуването. Ето някои примери:

• Български хор „Мистерията на българските гласове” съвместно с Института за развитие на публичната среда и фондация „Конво” заснеха поредица от видеоклипове, в които една трета от певците пеят, за да подчертаят ниската активност в някои райони на България. След това целият хор се присъединява към тях, за да покаже разликата, която прави участието. Вижте видеата за София, Сливен и Плевен.

 

 

 

 

• Ентусиазирани младежи от 1. СУ „Пенчо П. Славейков“ и техните ръководители г-жа Маркова и г-жа Винклер, които са част и от Програмата за училища - посланици на ЕП, скоро поставиха началото на кампанията „Ако можех да говоря“. С нея те предизвикват собствениците на домашни любимци да се замислят за силата на своя глас и неговото значение и да станат част от забавната инициатива, в която да провокират повече хора да гласуват на предстоящите избори за Европейския парламент. Кампанията вече се развива активно на страница във Facebook, а скоро ще бъде създаден и сайт.

• Частният сектор също изигра важна роля за разширяването на обхвна нашата кампания. Големи компании като Apple, Spotify, Lime и Кока-Кпредприеха на доброволни начала различни инициативи за насърчаванегласуването. Вижте посланието на Кока-Кола Европа в LinkedIn.

В изборния ден и изборната нощ на 9 юни Европейският парламент в Брюксел ще се превърне в огромен пресцентър, от който медии от цяла Европа ще отразяват резултатите от европейските избори. Информация как може да проследите изборната вечер в ЕП от разстояние ще намерите тук.

БТА изпраща кореспонденти в столиците на всички държави-членки за евровота. Не пропускайте да проверите специалния раздел на БТА за европейските избори, в който ще намерите дописки и отразяване от всчики държави-членки.