Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Лауреатите на наградата „Сахаров“ призовават европейците да гласуват и да защитават демокрацията

31 май 2024 12:54, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 271
Европейският парламент

Светлана Тихановска, Олександра Матвийчук и Лорен Салех са сред лауреатите на наградата „Сахаров“, които призовават гражданите да гласуват на европейските избори.

 

Във видеоклип на кампанията #ИзползвайГласаСи лауреати на наградата „Сахаров“ и техните екипи споделят послания с гражданите на ЕС преди изборите за Европейски парламент на 6—9 юни.

 

"Губим свободата си в света. Използвайте гласа си, за да защитите демокрацията, използвайте гласа си за тези, които не могат да го направят", заяви Олександра Матвийчук, лауреат на наградата "Сахаров" за 2022 г., председател на Центъра за граждански свободи, неправителствена организация, която регистрира военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от руската армия в Украйна, носител и на Нобеловата награда за мир.

 

„Уважаеми съграждани на Европа, в Европа имате ценен дар: силата да избирате своите лидери и да оформяте бъдещето си“, подчертава беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска, една от лауреатите на наградата „Сахаров“ за 2020 г.

 

„Демокрацията е система, която е трудна за изграждане, но много лесна за губене“, добавя Лорент Салех, бивш политически затворник, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2017 г., представляващ демократичната опозиция във Венесуела.

 

Във видеото участва и Леонид Волков, бивш началник на кабинета на Алексей Навални, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2021 г., който почина на 16 февруари 2024 г. в руски затвор и беше един от най-силните опозиционни гласове на Владимир Путин. Членове на стипендиантската мрежа „Сахаров“, като модната дизайнерка Луиз Син (Швеция), също споделят своето послание с гражданите на ЕС.

 

Контекст

 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е най-високото признание, което Европейският съюз присъжда в областта на правата на човека. С нея се отличават личности, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Чрез наградата и свързаната с нея мрежа ЕС подпомага лауреатите, които получават подкрепа и възможност да защитят своите каузи.