» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

45 жени, лишени от свoбода, бяха обхванати в целенасочени дейности по превенция на трафика на хора

31 May 2024 14:18, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 1 month ago, number of readings: 259
трафик на хора

Секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ)-Сливен Владимир Друмев и Роксана Радкова, инспектор „Социална дейност и възпитателна работа“ при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, Затвор-Сливен, проведоха целенасочени дейности по превенция на трафика на хора с жени, лишени от свобода. Дейностите са в изпълнение на Програмата за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2024 година.

Партньорската инициатива се организира с основна стратегическа цел да подпомогне процеса на успешна социална реинтеграция на жените след изтърпяване на присъдата и напускане на затвора чрез предоставяне на информация за престъплението трафик на хора, най-честите методи на въвличане и начините за предпазване от попадане в сексуална и трудова експлоатация.

На 30 и 31 май чрез организиране на 5 фокус групи бяха обхванaти 45 жени, лишени от свобода в затвора в Сливен, включително в затворническите общежития от открит тип „Сливен” и „Рамануша”. Постави се акцент върху рисковете и последиците, на които са изложени жертвите на принудителна проституция в процеса на тяхната експлоатация. Много често пострадалите лица са подложени на физическо, сексуално и психическо насилие, водещо до психологични проблеми, свързани с емоционални и поведенчески отклонения, както и злоупотреба с психоактивни вещества и заразяване с инфекции, водещи до тежки дългосрочни здравословни вреди.

Участничките във фокус групите имаха възможност да споделят конкретни рискови ситуации, в които са попадали, както и да получат насоки за преодоляването им.

Обсъдиха се и възможностите за докладване на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100. Специално внимание се отдели на това, че линията е безплатна, денонощна и могат да се подават сигнали анонимно в рамките на България и целия Европейски съюз.