Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в честването на Ботев и загиналите за свободата на България

02 юни 2024 12:45, Мирослав Митев (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 267
2юни1

Областният управител Чавдар Божурски взе участие в поклонението в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Церемонията по повод Деня на Ботев се проведе днес по обед на централния градски площад на Сливен. В нея участваха още кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, началник-щабът на военно формирование 22 220 полковник Делян Люцканов, съветници и граждани. Поднесени бяха цветя от името на народни представители, ОДМВР-Сливен, политически партии, историческия музей, училища, читалища и други организации.

В края прозвуча традиционният за 2 юни вой на сирени. Той призова гражданите да сведат глави с едноминутно мълчание в знак на почит пред подвига на поета-революционер и загиналите за свободата на България.

2 юни се отбелязва за първи път през 1884 година. Официални чествания има от 1901 година.

През 1948 г., когато е 100-годишнината от смъртта на Ботев, на 2 юни точно в 12:00 часа за първи път прозвучават сирени по този повод. С тях е даден сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерски съвет от 31 май 1993 година.

Снимки

2юни22юни42юни3