Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 2 юни Сливен почете Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

02 юни 2024 14:25, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 месец, брой четения: 227
2 iuny

С общоградска церемония днес Сливен отдаде почит пред паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията на централния градски площад „Хаджи Димитър“ уважиха местната власт, граждани, ученици и гости на Града под Сините камъни.

В словото си сливенският градоначалник Стефан Радев подчерта, че Христо Ботев освен поет, журналист, публицист и революционер, е изключително смел човек с безгранична вяра и с неутолима жажда за свобода.

„Заедно днес на площада отдаваме почит към неговата личност. Въпреки, че напуска този свят едва на 28 години, неговото дело продължава да живее, да вдъхновява поколения след него, да се борят за свобода, независимост, по-справедлив свят. Днес отдаваме почит и към всички онези славни герои, които посветиха и дадоха живота си за свободата на България“, заяви още кметът. Сред ярките имена той открои Хаджи Димитър, по чиито стъпки върви Ботев.

„Нека изразяваме почитта си към тях като пазим и предаваме ценностите и идеалите, на които те посветиха живота си. Нека превърнем делото им в акт, който в тези бурни времена, дава посока и надежда на младите хора. Нека пазим заветите на Ботев като работим неуморно за справедлива, свободна и просперираща България. Поклон!“, завърши Стефан Радев. Той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, директори и представители на институции и организации в Сливен, военно-патриотични съюзи, ученици, граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на народни представители, на началника на военния гарнизон полк. Любомир Вачев и от името на директора на полицията ст. комисар Димитър Величков.

Точно в 12 ч., в Сливен и в цялата страна, прозвучаха сирените в памет на героите, дали живота си за свободата на Родината.

Официално 2 юни се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола, лобното място на поета-революционер, присъстват живи Ботеви четници, които отдават поклон пред неговия подвиг. И до ден днешен Ботев е символ на българската свобода, а този ден – символ на българската будна памет и неподкупна съвест.

Организатор на церемонията днес бе Община Сливен със съдействието на Центъра за подготовка на специалисти.

 

 

 

Снимки

2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny