Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Computex 2024: В центъра на вниманието са AI ускорителите и процесорите на AMD от следващо поколение

05 юни 2024 15:48, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 245
AMD logo

В откриващата реч на Computex председателят и главен изпълнителен директор на AMD, д-р Лиза Су, разкри нови продукти, които ще доведат до следващата ера на изживявания, задвижвани от AI. AMD продължава своя ангажимент към несравнима производителност, ефективност и иновации, включително авангардни процесори и разширена пътна карта за ускорители на центрове за данни.

 

По време на програмната реч, към д-р Су се присъединиха индустриални партньори, включително Microsoft, HP, Lenovo и ASUS, наред с други, които използват AI хардуера на AMD за високопроизводителни изчисления и генеративни AI приложения. Основните акценти за продуктите на AMD включват:

 

Централни процесори и графика за крайни потребители:

• Представени бяха процесори от серияте AMD Ryzen™ AI 300 с AI, с водеща производителност и графика.

o Серията Ryzen AI 300 отключва трансформиращи AI изживявания с най-мощния в света модул за невронна обработка (NPU) за лаптопи, предлагащ 50 TOPS AI обработвателна мощност.

o Серията AMD Ryzen AI 300 осигурява лидерска производителност за Copilot+ компютри в широк набор от приложения, в сравнение с най-новите процесори x86 и Arm.

o Обединявайки графичните архитектури “Zen 5,” AMD XDNA™ 2 и AMD RDNA™ 3.5, тези процесори позволяват индивидуални, отзивчиви и интелигентни системи с AI възможности.

• Обявени бяха настолните процесори от серия AMD Ryzen™ 9000, базирани на архитектурата „Zen 5“, за да осигурят ~16% увеличение производителността за цикъл спрямо предходното поколение и водеща производителност в широка гама офис приложения и игри.

o Флагманът Ryzen 9 9950X е най-бързият потребителски настолен процесор в света.

• Представен бе AMD ROCm™ 6.1 за графични процесори AMD Radeon™, за да направи разработката и внедряването на AI с графични процесори AMD Radeon™ за настолни компютри по-съвместими, достъпни и с възможност за надграждане. AMD също обяви графичната карта AMD Radeon™ PRO W7900 заемаща двоен слот за работни станции, предлагаща мащабируема AI производителност и оптимизирана за високопроизводителни платформи, поддържащи множество GPU.

 

Центрове за данни и AI:

• Представена бе разширената пътна карта на ускорителя AMD Instinct™, която въвежда годишен ритъм на водеща AI производителностт:

o Ускорителят AMD Instinct MI325X, с очаквани наличности през четвъртото тримесечие на 2024 г., който разполага с 288 GB HBM3E памет и 6TB/s пикова честотна лента на паметта. Той ще използва същата инфраструктура на Universal Baseboard като ускорителите от серията MI300.

 Ускорителят ще има водещ в индустрията капацитет на паметта и пропускателна способност, съответно 2x и 1,3x по-добри от конкуренцията и 1,3x по-добра AI изчислителна производителност на от конкуренцията.

o AMD CDNA™ 4 архитектура, планирана за 2025 г., която ще задвижва ускорителите от серията AMD Instinct MI350 и ще осигури до 35 пъти увеличение на производителността на AI решения в сравнение с CDNA 3.

 Новата архитектура ще поддържа типове данни FP4 и FP6 и ще включва до 288 GB HBM3E памет

 Ускорителят AMD Instinct MI350x ще бъде първият продукт, който ще използва тази нова архитектура.

o AMD CDNA™ “Next” architecture, Архитектурата AMD CDNA™ „Next“, планирана за 2026 г., която ще влезе в ускорителите от серията AMD Instinct MI400.

• Бе направен предварителен преглед на предстоящото семейство процесори AMD EPYC от 5-то поколение, което ще бъде налично през втората половина на 2024 г., ще поддържа до 192 ядра и 384 нишки и ще бъде базирано на архитектурата „Zen 5“.

o За научна симулационна работа (NAMD), процесорът „Торино“ превъзхожда конкуренцията 3,1 пъти

o „ Торино“ също се отличава с производителност в AI задачи, когато работи с по-малки LLM, като Llama-2 7B. В тази среда „Торино“ превъзхожда конкуренцията с 3,9 пъти при обобщаване на чата, 5,4 пъти при чатбот и 2,5 пъти при превод.

• Бе подчертано как неговата AI и адаптивна изчислителна технология задвижват следващата вълна от иновации на AI в перифрията, за клиенти от различни вертикални пазари, включително здравеопазване, автомобилни и индустриални пазари.

o Canon използва серията Versal AI Core за своята Free Viewpoint видео система революционизирайки изживяването при гледане на спортни предавания на живо и уебкастове.

o Subaru използва AMD Versal™ AI Edge Gen 2, за да захранва своята платформа EyeSight ADAS, която помага да се активира мисията на Subaru за „нулеви смъртни случаи“ до 2030 г.

o Illumina използва усъвършенствана технология на AMD, за да отключи силата на секвенирането на генома.

o HVDC защитните релета на Hitachi Energy предвиждат електрическо пренапрежение, използвайки адаптивна изчислителна технология на AMD за обработка в реално време.

 

Можете да научите повече за съобщенията на AMD на AMD.com и да гледате повторението на програмната реч в YouTube канала на AMD.