» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Приятелите на здравето – антиоксидантите

10 June 2024 08:51, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Without source 3 weeks ago, number of readings: 88
Приятелите на здравето – антиоксидантите

В човешкото тяло свободните радикали и антиоксидантите са във всекидневна битка помежду си. Първите атакуват клетките и ги унищожават, а вторите се опитват да ги защитят. И тъй като антиоксидантите са приятелите на нашето здраве, винаги трябва да се грижим да си ги набавяме.

 

За да разберете по-добре защо това е необходимо, нека ви запознаем с процесите, протичащи в организма. Не се притеснявайте, не следва час по биология, а кратка статия.

 

Как действат свободните радикали?

В резултат на процеса на окисляване, когато от организма ни се освобождава енергия, всеки ден в него се образуват свободни радикали. Основна роля в процеса на окисляване играе кислородът, който въпреки че е необходим за да живеем, може да бъде токсичен, когато е във висока концентрация. Той е и виновник за създаването на свободните радикали.

 

Те често се свързват с нашия генетичен материал, причинявайки сериозно увреждане на клетките. Свободните радикали се образуват естествено в тялото и се неутрализират също естествено. Но какво ще стане, ако се създават с по-бърза скорост, отколкото тялото може да ги неутрализира?

Антиоксидантите като спасители

Основният неутрализатор на свободни радикали са антиоксидантите. Те стабилизират и намаляват оксидативния стрес.

 

Тяхната роля е тройна:

 

• Предотвратяват образуването на нови свободни радикали;

• Неутрализират вече образуваните такива;

• Възстановяват клетъчните увреждания, причинени от предишното действие на свободните радикали.

 

Антиоксидантите доказано забавят стареенето, понижават нивата на холестерола, намаляват риска от рак и защитават сърцето и кръвоносните съдове. Те са доста често срещани в козметичните продукти, тъй като кожата е тази, която има досег с околната среда.

 

Ето защо употребата на антиоксиданти в козметиката става все по-често срещата. Тя предотвратява появата на оксидативен стрес, който причинява преждевременно стареене на кожата. Най-често се използват аскорбинова киселина (витамин С), полифеноли и флавоноиди.

 

Антиоксидантите в храната

В природата има голям брой антиоксиданти, които помагат на тялото ни да се справя със свободните радикали. Някои от тях могат да се синтезират в организма, но повечето се приемат чрез храната.

 

Най-важни са следните:

 

• Каротеноиди;

• Полифеноли;

• Флавоноиди;

• Витамин С;

• Витамин А;

• Витамин Е и др.

 

Антиоксиданти се съдържат в повечето плодове, зеленчуци и подправки. Проблемът е, че голяма част от тях се разрушават при термична обработка. Ето защо се препоръчва те да се консумират сурови или на пара, за да се запази максимално антиоксидантната им сила.

 

Ето и какво трябва задължително да присъства в диетата ни:

 

Плодове – боровинки, ягоди, червени боровинки, къпини, сливи, малини, манго, грозде, лимони, портокали, грейпфрути и др.

Зеленчуци – домати, зеле, авокадо, чесън, тиква и др.

Подправки – канела, куркума, риган, мащерка, кимион, магданоз, босилек, джинджифил и др.

Зелен и бял чай.

Ядки и семена – слънчогледови семки, орехи, кашу, ленено семе и др.

Хранителни добавки – кверцетин, MSM, алфа-липоева киселина и др.

 

Изброените храни могат да се намерят във всеки хранителен магазин, а добавките в специализирани магазини като Forlife.

 

Ще заключим с това, че антиоксидантите са от съществено значение за здравето на нашето тяло. Вероятно сте го чували много пъти, но ще го повторим отново – най-добрият начин да сме здрави е да спазваме балансирана диета, която включва разнообразие от храни. Само така организмът ни може да победи свободните радикали.