Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Национална конференция по въпросите на обучението по физика започва в Сливен на 13 юни

11 юни 2024 15:42, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 255
Национална конференция по въпросите на обучението по физика започва в Сливен на 13 юни

Национална конференция по въпросите на обучението по физика ще се състои от 13 до 16 юни в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на общината, които са сред организаторите на форума, заедно със Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Темата на тазгодишната 52-ра поред конференция е „Образованието по физика и дигиталните технологии“. Според организаторите тя е актуална поради политиките за насърчаване на използването на дигитални технологии в обучението, дейности за подобряване на квалификацията на учителите в тази област и предоставяне на по-голям избор от ресурси – виртуална учебна среда в различни платформи и дигитални пространства, подходящо оборудване и интернет.

 

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 13 юни в конферентния център на комплекс "Национал".

 

Тогава ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда. Наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ се присъжда на Павлина Георгиева – старши учител по физика и астрономия в МГ „Д-р Петър Берон“ в гр. Варна и на Нели Михайлова – старши учител в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в София. Наградата „За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“ се присъжда на Пенка Василева – старши учител от СУ „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен.

 

От 14 до 16 юни конференцията ще продължи, като в секциите „Средно образование“ и „Висше образование“ ще бъдат представени пленарни, секционни и постерни доклади, включително на студенти в отделни направления. Ще бъде проведена и традиционната Младежка научна сесия на тема „Физиката и светът на технологиите“. В програмата е включена и „Работилница за ЕкоИдеи“ от ученици от средните училища в страната. В заключителната част ще бъде проведена дискусия на тема: „Дигиталните технологии в обучението по физика – възможности и перспективи“.

 

Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в областите на иновациите, технологиите и националната икономика.

 

Българската телеграфна агенция (БТА) е медиен партньор на събитието.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: БТА, архив