Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

14 юни - Световен Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител и Световен ден на донора

14 юни 2024 08:15, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 2 седмици, брой четения: 242
---

Всяка година на 14 юни светът отбелязва Деня на доброволния и безвъзмезден кръводарител и Световен ден на донора. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които даряват кръв.

Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от най-значимите дейности – осигуряване за нуждаещите се болни хора на достатъчни количества безопасна кръв.

 

Кой може да дарява кръв?

 

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея.

 

Колко често може да се дарява кръв?

 

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

 

В какво се изразява подготовката за кръводаряване?

 

Два-три дни преди акта на кръводаряване, човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно.

 

Какви са стъпките при желание да станете кръводарител?

 

Попълва се въпросник относно Вашето здравословно състояние. Следва преглед и личен разговор с лекар. Извършва се предварително изследване на кандидат-кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

 

Какво е количеството кръв, която се дарява?

 

Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

 

Какво се случва, ако по време на кръводаряването, кръводарителят се почувства зле?

 

При такава ситуация, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но се използва за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

 

Какво се препоръчва след кръводаряване?

 

Компресивната превръзка следва да остане на ръката Ви най-малко 2 (два) часа.

 

Да не се пуши най-малко 2 (два) часа след приключване на кръвовземането.

 

Да не се натоварва ръката на убождането най-малко 4 (четири) часа след приключване на кръвовземането.

 

Да се приемат повече калорични течности и храни в първите 3 (три) дни след кръвовземането. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето.

 

Да се избягват силно задимени, с висока температура и влажност помещения.

 

Да се изчака най-малко 12 часа преди да се извършват професионално или любителски рискови дейности (пилотиране на самолети, управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене и гмуркане).

 

За колко време се възстановява кръвта?

 

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

 

Къде може да даря кръв?

гр.Сливен 8800 ул."Стефан Караджа" №2 - ДКЦ II-етаж I

 

Всеки работен ден от 08.00 до 14.30 часа.

През целия месец юни в Отделението по хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”-Сливен се провежда кампания за безвъзмездно кръводаряване. Инициативата е по повод отбелязване на Световния ден на безвъзмездния кръводарител - 14 юни, и юбилейните 20 години от неговото честване.