» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

С песен и стих в сърцата - Сливен - Национално турне 2024

13 June 2024 10:44, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 weeks ago, number of readings: 231
С песен и стих в сърцата - Сливен - Национално турне 2024

„С ПЕСЕН И СТИХ В СЪРЦАТА“ В СЛИВЕН

НАЦИОНАЛНОТО ТУРНЕ „КОНЦЕРТИ С КАУЗА“ 2024

В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ И КАУЗАТА „ЗА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКА МУЗИКА В НАЦИОНАЛЕН ЕФИР“

На 20 юни /четвъртък/ от 20:30 ч. в Лятната сцена - Крепост Туида - Сливен, публиката ще се наслади на незабравимите хитове на популярни български изпълнители, прегърнали каузите и убедени в мисията да бъдат техни посланици:

Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Милена Славова, Росица Ганева, Дует ШИК, Дует WEIL, Искрен Пецов, Коцето Калки, ДУЕТ С КАУЗА /Галя Георгиева и Наско Лазаров/, Вокално трио Déjà Vu /Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков/, Група Спринт, Група Хоризонт, Красимир Недялков, Група ЖестиМ - group GestiM

Концертите се провеждат под съпровода на оркестър „София“. Водещ на концерта е Веселин Пренеров. Събитието се провежда със съдействието на Община Сливен, а специални гости са децата и младежите от „Клуб Ритъм” - гр. Сливен с ръководител Елена Пеева.

Името на турнето е избрано специално, тъй като подкрепя две каузи с изключителна важност за България: Информационната кампания в подкрепа на хора с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник навреме“и Националната кампания „За повече българска музика в национален ефир“, която се превърна в кауза на огромна част от българските музиканти и изпълнители, в мисията за над 50 % присъствие на българска музика в националните ни медии.

По време на турнето ще бъдат раздавани листовки с полезна информация за възможностите и изследванията, които показват репродуктивния статус на жените, а част от средствата ще бъдат предоставени за инвитро процедура на семейство, на което мисията да станат родители е кауза.

Организатори: Сдружение „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/ и Студио Спринт Проджект.

Със съдействието на КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА „ПОДКРЕПА“

С подкрепата на КОМИСИЯТА ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА И КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРА И МЕДИИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

Партньори: Фондация "Искам бебе", Агенция за публични комуникации „Профайл“, Сдружение „Жени с кауза“, ХАЙЛАЙФ.

Мотото на всички участници в турнето е: „Всеки решен проблем прави живота ни по-сигурен и по-добър“!

БИЛЕТИ:

Онлайн: https://www.eventim.bg/…/turne-s-kauzi-s…/performance.html

Онлайн: https://bilet.bg/bg/cart/koncert-s-kauza-gr-sliven-5027-5027

Онлайн: https://epaygo.bg/2061300659

Онлайн: https://grabo.bg/sliven/kontzert-s-kauza-0w3zswq

На касите на EasyPay

КАУЗИ:

Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“

Дава повече гласност на обществено значимата кауза, свързана с репродуктивното здраве на младите хора в България и в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми. Целта е да предоставим информация за превенция и насърчаване на жените на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус. Изследването дава възможност за преценка, бъдещ избор, според съвременната медицина и вземане на адекватни мерки.

Събитията създават предпоставка за положителна социална промяна на обществото към темата, свързана с репродуктивните проблеми на все по-млади хора в България, дават възможност за срещи на местно ниво с жени, които са се сблъскали с проблема и предоставя възможност за обмяна на опит, допринася за емоционалното въздействие чрез изкуство за привличане вниманието към социално-значимата тема - превенция и навременни изследвания за установяване на репродуктивните възможности в ранна възраст.

По статистически данни двойките с репродуктивни проблеми в България са между 15 - 20% от населението. Зачеването, износването и раждането на дете е естествен процес, но днес все по-често този процес бива нарушен по някаква причина и двойките се сблъскват с различни трудности в желанието си да имат наследник. Между 30 и 40 години, яйчниковият резерв на една жена намалява с близо ¾. Важно е жените след 30 години да знаят, че могат да имат проблем по отношение на яйцеклетките. Значително се намалява и тяхното качество, каза още директорът на болницата. Стерилитетът може да се дължи както от страна на жената, така и от страна на мъжа, като процентите са равно разпределени.

Националната кампания „За повече българска музика в национален ефир“

Инициативата се превърна в кауза на огромна част от българските музиканти и изпълнители, в мисията за над 50 % присъствие на българска музика в националните ни медии, и набира все повече привърженици. Целта на кампанията е да се даде гласност на каузата за съхраняване на българската култура, българския език и националната ни идентичност като цяло. Реализирането на проекта ни позволява да го превърнем в една мащабна ежегодна кампания с национално-обществено значение. Обединяването на усилията, с малки крачки, ще ни даде възможност да вървим към големи победи и възможност за изразяване на социалната си позиция.

Популяризиране на българския жестов език /БЖЕ/ и творчеството на хората с нарушен слух

За пръв път се провежда национално събитие с такъв мащаб, достъпен за хора с увреден слух. Песните ще бъдат представени от група „ЖЕСТИМ“ чрез жест и мимика – езикът на глухите хора в България. Турнето е съобразено със Закона за българския жестов език, затова във всеки град ще има и жестов преводач.

По тази начин нашето творчество и каузите ще достигат и до публика с увреден слух. Хората със слухови нарушения в България стават все по-видими в нашето общество, именно чрез въвеждане на Закона за българския жестов език, неговото популяризиране и включването му в творческата и културна сфера. Причина за това е стремежът към социализация и пълноценна интеграция в обществото както от страна на хората с различни увреждания, така и от цялото ни общество.

Песните ще се представят от актьори с увреден слух от група за синхронно пеене и танци „Жестим“ чрез жест и мимика – езикът на глухите хора в България.

 

В билетните центрове/каси на градовете (вижте линковете за всеки град).