Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Полски насаждения и овощни градини пострадаха сериозно от градушка в Сливенско

13 юни 2024 12:34, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 295
Полски насаждения и овощни градини пострадаха сериозно от градушка в Сливенско

Градушката, паднала вечерта на 12 юни, нанесе големи поражения на овощните и зеленчуковите градини, както и на насаждения от слънчоглед, царевица и др. в община Сливен. Това каза за БТА Коста Петров, председател на Сдружението "Българска праскова" в Сливен. Поражения има и върху автомобили, които са с начупени стъкла.

 

Пострадали са насаждения в землищата на селата Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, Мечкарево, Ковачите, Самуилово, Трапоклово. Стопаните ще настояват за огледи на комисии от Областна дирекция "Земеделие" и съставяне на протоколи за пропаднали площи.

 

Според Петров противоградните ракети не са ефективни, защото не стигат до необходимата височина в градоносните облаци. Земеделските производители са се обединили около идеята за използване на противоградно оръдие с електромагнитни импулси, което може да бъде финансирано по държавна програма.

 

В края на април градушка нанесе поражения на полски култури и трайни насаждения в общините Твърдица и Нова Загора. Тогава 600 противоградни ракети бяха изстреляни от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен.

 

През юли м.г. градушка нанесе значителни щети върху насажденията в Сливенско. Тогава пострадаха градините с праскови и със сливи.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Коста Петров

Снимки

Полски насаждения и овощни градини пострадаха сериозно от градушка в СливенскоПолски насаждения и овощни градини пострадаха сериозно от градушка в СливенскоПолски насаждения и овощни градини пострадаха сериозно от градушка в Сливенско