» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът Стефан Радев откри Националната конференция по въпросите на обучението по физика

13 June 2024 16:31, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 2 weeks ago, number of readings: 214
Конференция - физика

Национална тридневна конференция събра в Сливен експерти по физика от цялата страна, учители, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите в града. Ежегодното събитие се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и Община Сливен.

Тази година във фокуса на форума е образованието по физика и дигиталните технологии. Темата е актуална поради политиките за насърчаване на използването на дигитални технологии в обучението, дейности за подобряване на квалификацията на учителите в тази област и предоставяне на по-голям избор от ресурси – виртуална учебна среда в различни платформи и дигитални пространства, подходящо оборудване и интернет. Учителите се учат да подбират и използват ресурси, но нараства броят на тези, които ги създават сами.

По време на официалното откриване на дискусиите кметът Стефан Радев, който е и почетен председател на организационния комитет в Сливен, приветства всички гости и участници.

„Безспорно XXI век е време на безпрецедентен технологически и технически напредък, който не би бил възможен без достиженията на физиката. Затова е много важно младите хора в България да се развиват тази сфера. Истината е, че бъдещето на страната, нашето място в света, ще се предопредели от това как съумяваме да се възползваме от техниката, технологиите, как съумяваме да увличаме младите хора в тези умения и как съумяваме да ги използваме за развитието на страната“, изтъкна кметът Радев. Той изрази убеденост, че през дните на конференцията участниците ще споделят опит, иновативни практики и модели, които да бъдат полезни за технологичното подобряване на дейностите в обучителния процес.

„Надявам се различните панели от програмата на конференцията да бъдат интересни и полезни и за младите хора, които ще се включат. На всички гости на Сливен пожелавам приятни мигове в нашия хубав град!“,, завърши сливенският градоначалник.

Сред гостите бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, Кристиана Добрева-Станкова – началник на РУО-Сливен, член-кореспондентът Александър Драйшу – председател на СФБ, инж. Григор Цанков – изпълнителен директор на фондация „Еврика“, Джордж-Марк Райнов – член на УС на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“, директори на образователни институции, учители и ученици.

В рамките на откриването бяха връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

С наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ бяха отличени Павлина Георгиева – старши учител по физика и астрономия в МГ „Д-р Петър Берон“-Варна и Нели Михайлова – старши учител в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“-София.

Наградата „За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“ отиде при Пенка Василева – старши учител от СУ „Хаджи Мина Пашов“-Сливен.

За откриването на събитието имаше и музикален поздрав от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“.

В програмата на конференцията, която ще продължи до 16 юни, са включени доклади на Наталия Митева, зам.-министър на МОН и д-р Светла Петрова от Института за изследвания в образованието.

И тази година във форума ще бъдат изнесени публични лекции за Нобеловата награда по физика през изтеклата година и по-важни въпроси, свързани с темата на конференцията. Нобеловата награда по физика за 2023 г. ще бъде представена от председателя на СФБ чл.-кор. Александър Драйшу, а Нобеловата награда по химия за 2023 г. – от проф. д.фз.н. Евгения Вълчева – зам.-председател на СФБ. Първия български учебник по физика на Найден Геров ще представи доц. д-р Мая Гайдарова по повод 175-годишнината от издаването му.

В панелите „Средно образование“ и „Висше образование“ ще бъдат представени пленарни, секционни и постерни доклади, включително на студенти в отделните направления на конференцията.

На 14 и 15 юни, със съдействието на фондация „Еврика“, е планирана и традиционната Младежка научна сесия на тема „Физиката и светът на технологиите“. В програмата на конференцията е включена и „Работилница за ЕкоИдеи“ от ученици от средните училища в страната.

В заключителната част ще бъде проведена дискусия на тема: „Дигиталните технологии в обучението по физика – възможности и перспективи“ с водещи: проф. д-р Желязка Райкова и доц. д-р Мая Гайдарова.

Тридневният форум ще протече в конферентния център на Хотелски комплекс „Национал Палас“. Медийни партньори са БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете НаукаOFFNews и MediaBricks.bg.

Photos

Конференция - физикаКонференция - физикаКонференция - физикаКонференция - физикаКонференция - физика