Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев откри Националната конференция по въпросите на обучението по физика

13 юни 2024 16:31, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 седмици, брой четения: 215
Конференция - физика

Национална тридневна конференция събра в Сливен експерти по физика от цялата страна, учители, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите в града. Ежегодното събитие се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и Община Сливен.

Тази година във фокуса на форума е образованието по физика и дигиталните технологии. Темата е актуална поради политиките за насърчаване на използването на дигитални технологии в обучението, дейности за подобряване на квалификацията на учителите в тази област и предоставяне на по-голям избор от ресурси – виртуална учебна среда в различни платформи и дигитални пространства, подходящо оборудване и интернет. Учителите се учат да подбират и използват ресурси, но нараства броят на тези, които ги създават сами.

По време на официалното откриване на дискусиите кметът Стефан Радев, който е и почетен председател на организационния комитет в Сливен, приветства всички гости и участници.

„Безспорно XXI век е време на безпрецедентен технологически и технически напредък, който не би бил възможен без достиженията на физиката. Затова е много важно младите хора в България да се развиват тази сфера. Истината е, че бъдещето на страната, нашето място в света, ще се предопредели от това как съумяваме да се възползваме от техниката, технологиите, как съумяваме да увличаме младите хора в тези умения и как съумяваме да ги използваме за развитието на страната“, изтъкна кметът Радев. Той изрази убеденост, че през дните на конференцията участниците ще споделят опит, иновативни практики и модели, които да бъдат полезни за технологичното подобряване на дейностите в обучителния процес.

„Надявам се различните панели от програмата на конференцията да бъдат интересни и полезни и за младите хора, които ще се включат. На всички гости на Сливен пожелавам приятни мигове в нашия хубав град!“,, завърши сливенският градоначалник.

Сред гостите бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, Кристиана Добрева-Станкова – началник на РУО-Сливен, член-кореспондентът Александър Драйшу – председател на СФБ, инж. Григор Цанков – изпълнителен директор на фондация „Еврика“, Джордж-Марк Райнов – член на УС на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“, директори на образователни институции, учители и ученици.

В рамките на откриването бяха връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

С наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ бяха отличени Павлина Георгиева – старши учител по физика и астрономия в МГ „Д-р Петър Берон“-Варна и Нели Михайлова – старши учител в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“-София.

Наградата „За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“ отиде при Пенка Василева – старши учител от СУ „Хаджи Мина Пашов“-Сливен.

За откриването на събитието имаше и музикален поздрав от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“.

В програмата на конференцията, която ще продължи до 16 юни, са включени доклади на Наталия Митева, зам.-министър на МОН и д-р Светла Петрова от Института за изследвания в образованието.

И тази година във форума ще бъдат изнесени публични лекции за Нобеловата награда по физика през изтеклата година и по-важни въпроси, свързани с темата на конференцията. Нобеловата награда по физика за 2023 г. ще бъде представена от председателя на СФБ чл.-кор. Александър Драйшу, а Нобеловата награда по химия за 2023 г. – от проф. д.фз.н. Евгения Вълчева – зам.-председател на СФБ. Първия български учебник по физика на Найден Геров ще представи доц. д-р Мая Гайдарова по повод 175-годишнината от издаването му.

В панелите „Средно образование“ и „Висше образование“ ще бъдат представени пленарни, секционни и постерни доклади, включително на студенти в отделните направления на конференцията.

На 14 и 15 юни, със съдействието на фондация „Еврика“, е планирана и традиционната Младежка научна сесия на тема „Физиката и светът на технологиите“. В програмата на конференцията е включена и „Работилница за ЕкоИдеи“ от ученици от средните училища в страната.

В заключителната част ще бъде проведена дискусия на тема: „Дигиталните технологии в обучението по физика – възможности и перспективи“ с водещи: проф. д-р Желязка Райкова и доц. д-р Мая Гайдарова.

Тридневният форум ще протече в конферентния център на Хотелски комплекс „Национал Палас“. Медийни партньори са БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете НаукаOFFNews и MediaBricks.bg.

Снимки

Конференция - физикаКонференция - физикаКонференция - физикаКонференция - физикаКонференция - физика