Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Образованието по физика и дигиталните технологии“ е тема на национална конференция, която започна днес в Сливен

14 юни 2024 10:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 178
52-рата Национална конференция по въпросите на обучението по физика

„Образованието по физика и дигиталните технологии“ е тема на 52-рата Национална конференция по въпросите на обучението по физика, която започна днес в Сливен. На форума си дават среща учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в областите на иновациите, технологиите и националната икономика.

 

Според доц. д-р Мая Гайдарова Сливен е много важен за физиката, защото в града, преди 200 години, през 1825 година, именитият сливенски възрожденец, общественик и лекар д-р Иван Селимински, започва да преподава физика като самостоятелен учебен предмет. По думите й, именно в Сливен преди 200 години е започнало обучението по физика в България. "Темата на нашия форум е свързана с това как дигиталните технологии ще подпомогнат обучението по физика, каза тя. Те няма да заместят учителите, защото учителят е незаменим като присъствие, като потребност от социално общуване, но дигиталните технологии могат изключително много да подобрят ефикасността в постигането на образователните цели. Спестяват време, осигуряват визуализация, подпомагат изследователските подходи." Тя обясни, че темата е била провокирана от това, че учителите по физика в България са се справили много добре с обстановката в КОВИД пандемията. "Бързо реагираха, използваха технологиите като от електронни платформи, за да осигурят не само преподаване и учене, но и оценяване, което е много трудно в условията на електронното обучение", посочи доц. д-р. Гайдарова. Тя обясни, че учителите са използвали различни платформи в стремежа си да представят пред учениците си виртуални експерименти. Онлайн те са продължили да правят лабораторни упражнения, използвали са смартфони с различни приложения, с които учениците самостоятелно са правили графики, пресмятания и други неща. Според нея това е най-добрият начин да се мотивират учениците, защото децата са отворени към новото.

 

На въпрос има ли недостиг на учители по физика, проф. Иван Лалов заяви, че с безпокойство прогнозира, че тепърва ще се усили необходимостта от учители. Според него са били направени някои важни стъпки към това да се привлекат хора към тази благородна и важна мисия, като увеличаването на заплатите на преподавателите.

 

Проф. д.фз.н. Евгения Вълчева изтъкна важността на тази наука. "Ние си даваме сметка, че физиката е сложна, каза тя. Разбираме, че не всички ще станат физици, но всички деца трябва да учат физика задължително и то така да им се преподава, че те да разбират. В днешния технологичен век трябва да имаме минимални познания, за да бъдем полезни за себе си."

 

Конференцията ще се състои от 13 до 16 юни в Сливен, като нейни организатори са Съюзът на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Днес бяха връчени наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда. Наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ се присъжда на Павлина Георгиева – старши учител по физика и астрономия в МГ „Д-р Петър Берон“ в гр. Варна и на Нели Михайлова – старши учител в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в София. Наградата „За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“ се присъжда на Пенка Василева – старши учител от СУ „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен.

 

От 14 до 16 юни конференцията ще продължи, като в секциите „Средно образование“ и „Висше образование“ ще бъдат представени пленарни, секционни и постерни доклади, включително на студенти в отделни направления.

 

Ще бъде проведена и традиционната Младежка научна сесия на тема „Физиката и светът на технологиите“. Тази година ще участват 70 ученици от 5 до 12 клас. Най - малката участничка е петокласничка.

 

В програмата е включена и „Работилница за ЕкоИдеи“ от ученици от средните училища в страната.

 

В заключителната част ще бъде проведена дискусия на тема: „Дигиталните технологии в обучението по физика – възможности и перспективи“.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА

Снимки

52-рата Национална конференция по въпросите на обучението по физика52-рата Национална конференция по въпросите на обучението по физика52-рата Национална конференция по въпросите на обучението по физика52-рата Национална конференция по въпросите на обучението по физика