Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен ви кани „На събор край Тунджа“ на 15 юни в Крушаре

14 юни 2024 15:14, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 289
Subor

Традиционният Регионален събор край Тунджа отново събира фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище „Искра – 1929“.

Официалното начало на празника ще бъде дадено на 15 юни, събота от 10 ч. в салона на читалището в Крушаре. Над 30 културни средища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации са заявили участие до момента.

Целта на организаторите е съборът да се превърне в посланик на фолклорната традиция в наше време, разкривайки многообразието в българското културно наследство.

В програмата си колективите могат да включат възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като - Трифоновден, Сирни Заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се правят възстановки и на трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др.

Професионално жури ще оценява участниците и тази година. То ще бъде в състав - доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист, етнолог при БАН, Станка Иванова - хореограф и Петя Григорова - музикален педагог и изпълнител.

Фолклорната проява е с конкурсен характер. За отличените на първите три места, са предвидени парични награди. Грамоти и сувенири ще получат всички участници в програмата.