Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенският симфоничен оркестър закрива творческия си сезон с елегантен концерт

18 юни 2024 12:35, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 седмици, брой четения: 167
Koncert

Творческият сезон 2023/2024 г. на сливенския Симфоничен оркестър ще бъде закрит подобаващо – с елегантен концерт. Събитието ще се състои на 21 юни, петък, от 18:30 ч. в зала „Сливен”.

Великият виртуоз Фредерик Шопен е автор на два клавирни концерта. Любопитен факт е, че този във Фа минор, известен като No.2, всъщност е написан по-рано от ми минорния (No.1). Създадени, когато Шопен е около 20-годишен, клавирните концерти представят романтичния прочит на младия композитор на класическите драматургични принципи на тричастния концертен жанр. Великолепната и чувствена творба публиката ще има възможност да чуе в изпълнение на световно признатия пианист Людмил Ангелов.

Популярен на петте континента, той е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн център” в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт и много други.

Людмил Ангелов е записвал за най-големите звукозаписни компании в света. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin”.

Второто произведение в програмата е „Симфониета” FP 141 от талантливия френски композитор Франсис Пуленк. Музикалният шедьовър, композиран през 1947 г. по поръчка на BBC, е в четири части, свеж, лек и наситен с танцови ритми.

Вечерта ще премине под диригентството на известния диригент Григор Паликаров - една от най-емблематичните фигури на българската музикална сцена.

Билети за концерта могат да бъдат закупени онлайн, или от касата на зала „Сливен” – от 10 до 13 ч. и от 15 до - 17 ч.