» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

СТАРОТО УЧИЛИЩЕ В СЛИВЕН СЕ РАДВА НА ВИПУСК 2024

18 June 2024 16:46, Nikolina Velcheva
Emission of: Humanitarian School 2 weeks ago, number of readings: 1057
дипломиране

На 17 юни в двора на църквата „Света София“, пред сградата на старото взаимно училище, зрелостниците от випуск 2024 получиха своите дипломи.

Идеята за възстановяването на старото класно училище – едно от първите в Сливен, и единственото, чиято сграда е оцеляла до наши дни, не е нова. Миналата година нашите зрелостници отново получиха своите дипломи за завършено средно образование пред училището-светиня, като символична връзка между миналото и настоящето. Известно раздвижване на тази идея имаше именно през 2023 година, когато Община Сливен заяви своето намерение за възстановяване и използване на старата сграда на специален форум, проведен на 11 май – в деня на светите братя Кирил и Методий. Да пазим жива паметта за миналото – по-близко или по-далечно, е една от основните ценности, около които се обединява хуманитарната ни общност. Искрено се надяваме, че в близко бъдеще не само учениците ни, но и посетителите на града ще могат да прекрачат прага и да разгледат едно училище, създадено в началото на XIX век и прекрачило прага не само на два века, но и на второто хилядолетие.

През тази година средното си образование завърши първата професионална паралелка с професия „Екскурзовод“, която беше приета в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ през 2019 година. Заедно с екскурзоводите, изпратихме още един випуск с профил „Хуманитарни науки“ и в своето обръщение към вече завършилите ни ученици директорката на гимназия изрази своята надежда, че независимо от пътя, по който поемат оттук нататък, младежите няма да забравят основните ценности, с които са преживели своите пет години в гимназията – да бъдат човечни, да умеят да прощават, но и да не спират да търсят справедливостта.

На добър път, випуск 2024! Ще ни липсвате в училище, ще ви очакваме отново наесен, когато ще можете да посрещнете и да поздравите следващите осмокласници – хуманитаристи и екскурзоводи. Успех по пътя ви!

Photos

дипломиранедипломиранедипломиранедипломиранедипломиранедипломиранедипломиране