Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

С красив ритуал в новозагорското село Млекарево поставиха началото на жътвата

19 юни 2024 15:32, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 194
С красив ритуал в новозагорското село Млекарево поставиха началото на жътвата

В новозагорското село Млекарево тачат традициите. И празници, и делници, все с тях започват. Че с тях и работата спори, показаха жителите му за пореден път в горещия 19 юни, когато започнаха събирането на житната реколта с ритуала „Зажънване“, представен от най-активните млекаревци от НЧ „Христо Ботев – 1920“, Кметството и Пенсионерския клуб „Здравец“ в селото. И за веселба, и за работа, все заедно хората са се събирали – да си помагат и по-леко трудът да върви. И сега заедно от всички възрасти започнаха зажънването в местността „Щерев кладенец“ на нивата на Андон Стойков, стопанисвана от Иван Димитров. Най-работливите жътвари пристигнаха първи, с песен, с благословии и наричания отрязаха първите ръкойки. Застигнаха ги с живописна каруца най-опитните, които се присъединиха към тях. На полето, под жаркото слънце с паламарки и ръченици, със сърпове в ръка, дружно започнаха жътвата. Част от дружинката беше и кметът на селото Диян Тодоров. На сянка за най-малката Рая люлка завързаха, а край нея насядаха и другите деца – пременени в пъстрите традиционни носии, те се вписаха в жива картина, която да напомни колко труд са влагали нашите предци и с колко любов са се обграждали.

 

Личните си гости – кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кметовете Нина Генчева, Иванка Михова и Ивайло Енев, секретаря на Общината Ангел Стойчев, кметове на населени места, земеделски стопани и приятели, домакините нагостиха с ръчно приготвени баници, месеници, питки и други вкуснотии по бабини рецепти. Със студена водица ги напоиха, а за да е пълна радостта им – престилки им вързаха и те да зажънат за берекет на нивата.

Източник: nabludatel.bg

Снимки

С красив ритуал в новозагорското село Млекарево поставиха началото на жътватаС красив ритуал в новозагорското село Млекарево поставиха началото на жътвата