Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На гости у каракачанския етнос

21 юни 2024 08:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 293
На гости у каракачанския етнос

Град Котел е един от шестнадесетте български града, приютил на територията си забележителен етнос, характеризиращ се със загадъчна същност и необикновена съдба. „Черните бегълци“, „последните номади на Европа“ или „загадъчния етнос на Балканите“, това са все определения, с които са известни каракачаните по света.

 

Днес представители на каракачанската общност от котленския балкан, „открехнаха“ леко завесата на непознатото за етническите си корени и специално за гостите на Туристическия информационен център в града, разкриха малко от себе си. Млади и стари каракачани, преплитаха информацията за историческото си минало с песни, танци и кулинария. Към тях с музикални и презентационни умения, се присъединиха Екатерина Дончева и учениците от средно училище „Георги Ст. Раковски“, за които сградата на ТИЦ-Котел, вече е втори дом.

 

До миналото, настоящето и бъдещето на каракачаните от котленско, ще имате възможност да се докоснете по време на осмото издание на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим, който ще се проведе в дните от 26 до 28 юли, в парк „Изворите“.

Община Котел

Снимки

На гости у каракачанския етносНа гости у каракачанския етносНа гости у каракачанския етносНа гости у каракачанския етнос