Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. Баня

24 юни 2024 09:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 143
По повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. Баня

Живописна местност край новозагорското с. Баня за втора поредна година беше оживена от гласа на гайди и фолклорни ритми, оповестяващи Втория фолклорен форум „По Еньовден на събор край Тунджа“. Началото му бе поставено на 22 юни от 10 часа от Гайдарска група с художествен ръководител и основател Стоян Христанов и Група за народни танци с художествен ръководител Маруся Димова към местното Основно училище „Злати Терзиев“.

В чест на Еньовден организаторите – Община Нова Загора, НЧ „Петко Енев – 1920“ и Кметство с. Баня, отново призоваха любителите на фолклора да се повеселят заедно.

Сред насъбралите се в юнския ден бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, Хюсеин Хасан Хафъзов – народен представител от Сливенски многомандатен избирателен район,общински съветници, кметове на населени места и др.

Сърдечен и топъл поздрав отправи домакинът – кметът на с. Баня Радомир Велев. Радостта му от това, че по празници хората са заедно и вълнението от откриването на красивото фолклорно събитие за втора година, се усетиха в думите му към присъстващите.

С искрен поздрав се обърна и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя изказа благодарности на кмета на с. Баня, на читалището, на участниците и на всички, които са допринесли, за да се състои инициативата: „Благодаря на всички Вас, че сте тук, защото г-н Велев правилно каза нещо много важно – празниците са, за да ни събират, да ни обединяват. Заедно сме и въпреки че има много неща, които ни различават, те не могат да са по-силни от тези, които ни събират… Да, има тежки дни, има дни, в които сме поставени на изпитание, но днес е повод да празнуваме и да уважим магичната традиция на Еньовден. Нека тя ви носи само здраве и удовлетворение!”

Г-жа Захариева благодари и на официалния гост – народния представител Хюсеин Хасан Хафъзов за това, че още в началото на своя мандат е уважил местната проява.

Той от своя страна се присъедини към сърдечния тон и изказа радостта си, че традициите и празниците са тези, около които се сплотяваме.

В първия летен ден сцената се разгърна под открито небе в красивото сърце на Тракия. Поведени от водещата с меден глас и ослепителна усмивка, на нея се качиха певчески и инструментални групи, индивидуални изпълнители за автентичен и обработен фолклор, фолклорни танцови групи, клубове и ансамбли от читалища, пенсионерски клубове и училища, за да омаят гостите на събора и самия Свети Еньо на неговия празник.

В духа на българските традиции имаше венец от 77 билки и половина, през който малки и големи да се провират за здраве. Ранобудни стопани бяха подредили търговски щандове с билки, вълшебни билкови и природни продукти, всички приготвени от сърце.

Специален гост на празника беше лъчезарната Нелина, която вдигна още повече настроението и увлече най-игривите да затанцуват.

Концертът се разгоря и след нейните песни, а на финала му отекна гласът на талантливата водеща Таня Василева, която изненада гостите със своя музикален поздрав и спря дъха им с любимата си родопска песен „Рофинка е болна легнала”, за да докаже, че изкуството е дар от Бога, за да се споделя.

Слънчевият 22 юни се превърна в пъстър парад на билките, на фолклорните ритми, които пазят гласа на красивата българска душа. С присъствието си и изкуството си талантливите участници съживиха традициите. Красиви грамоти и подаръци от организаторите отнесоха те със себе си, а всички присъствали на събора край Тунджа запазиха спомена за един неповторим празник, споделен с нови приятели.

Община Нова Загора

Снимки

По повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. БаняПо повод Еньовден на събор край Тунджа в новозагорското с. Баня