Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна набиране на заявления за саниране на жилищни сгради в Сливен

25 юни 2024 13:45, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 254
саниране

Община Сливен обяви, че е започнала нова процедура за набиране на документи за саниране на жилищни сгради. С цялата процедура и необходимите документи може да се запознаете в обявлението до сдруженията на собственици, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост.

 

ДО

СДРУЖЕНИЯ НА СОБСТВЕНИЦИ,

РЕГИСТРИРАНИ ПО ЗУЕС

ОБЯВЛЕНИЕ

За набиране на Заявления за участие по процедура BG16FFPR003-4.001 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“

Община Сливен обявява прием на документи за участие по процедура BG16FFPR003-4.001 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“.

Допустими за финансиране са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на ЗУЕС и са проектирани преди 26 април 1999 г.

Многофамилните жилищни сгради/ МЖС/, които се управляват по реда на ЗУЕС са тези, в които броят самостоятелни обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик. Сградата следва да е жилищна и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ (РЗП) се заема от жилища (съгласно § 5, т. 29 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ ).

Сдружения на собственици, които имат подадени заявления за финансова помощ в общината по други програми и процедури, е необходимо да подадат ново Заявление за участие, с което да бъде удостоверено по подходящ начин (чрез приложен протокол, решение или др.), че от страна на собствениците има желание и готовност за включване в проектно предложение по настоящата процедура.

Важно: По настоящата процедура приоритет ще се предоставя за МЖС, в която живущите:

- получават целева помощ за отопление по Закона за социално подпомагане за предходния отоплителен сезон (съгласно информация в т.1. на Декларация 4 и Справка от компетентната дирекция за „Социално подпомагане”)

- получават месечни социални помощи, съгласно Закона за социалното подпомагане за предходните 12 месеца преди подаване на заявлението за участие (съгласно информация в т.2. на Декларация 4 и справка от компетентната дирекция за „Социално подпомагане”);

- които са с установена 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност (на база информация в т.3. на Декларация 4 и копия на документи, издадени от ТЕЛК/НЕЛК);

- които са с установени жилищни нужди и са настанени в социални (общински) жилища, по реда на общинската Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите (съгласно информация в т.4. на Декларация 4 и справка от общината за лицата, на които са предоставени социални/общински жилища);

- които са заети в затихващите сектори - въгледобивните дейности, производството на енергия от въглища (включително електрическа енергия, топлинна енергия и пара), доставката на специализирано минно оборудване (съгласно информация в т.5. на Декларация 4 и справка/и от работодател/и).

Забележка: Община Сливен извършва служебна проверка по отношение на подадената информация за наличие на уязвими домакинства.

В допълнение, с оглед осигуряване на подкрепа за най-силно нуждаещите се сгради от енергийно обновяване и за уязвими домакинства, е включен критерий за съществуващия клас на енергийно потребление на сградата, обект на интервенция като съответно най-голяма тежест в оценката се дава на сгради, които са с най-нисък клас на енергопотребление.

Ниският клас на енергопотребление на сградата също може да покаже, че собствениците на самостоятелни обекти нямат възможност да внедрят мерки за ЕЕ за собствена сметка, т.е. е възможно да попаднат в групите на енергийно уязвимите или енергийно бедни домакинства, съгласно дефинициите.

Регистрираните по реда на ЗУЕС Сдружения на собствениците /СС/ подават в Деловодството на Община Сливен, Центъра за административно обслужване /бул. Цар Освободител № 1, северен вход/ следните документи, в срок най-късно до 23.08.2024 г., 17.00 ч.:

1. Заявление за участие - по приложения образец (ПРИЛОЖЕНИЕ №5);

2. Документи, свързани с проведените общи събрания за създаване на СС или други документи, свързани с вземане на решения от страна на етажната собственост (ПРИЛОЖЕНИЕ №5.1);

3. Копие от книгата на етажната собственост, съгласно ЗУЕС, от което да са видни всички живущи в сградата;

4. ПРИЛОЖЕНИЕ №4 „Декларация, съдържаща информация за енергийно уязвимите лица в сградата“, ако е приложимо, и СС иска да се възползва от приоритизацията на сградите( да получи повече точки на Техническа и финансова оценка), както и документи за удостоверяване на информацията по т. 3 на Приложение 4 относно живущите лица в МЖС (обект на интервенция), чиято адресна регистрация съвпада с адреса на сградата обект на интервенция и са с установена 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност на база документи, издадени от съответните експертни лекарски комисии. За всяко посочено лице по т.3. на Приложение 4 се предоставя на общината копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

!!!Приложение 4 „Декларация, съдържаща информация за енергийно уязвимите лица в сградата“ се предоставя от СС на общината, в случаите когато в сградата-обект на интервенция има лица, попадащи в определенията на т.1, 2, 3, 4 или 5 на Приложение 4, чиято адресна регистрация съвпада с адреса на сградата обект на интервенция, и които са заявявали желание да бъдат вписани в Приложение 4.

5. Обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация, изготвени по реда на чл. 48 от ЗЕЕ;

6. Обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с удовлетворяване на изискванията по чл. 169, ал. 1 и ал. 3 от ЗУТ и Технически паспорт в съответствие с изискванията, определени в глава трета на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите;

След приемане на гореописаните документи по т. 1 – т. 6, служители от Община Сливен ще се свържат с председателите на УС на СС за подписване на Партньорско споразумение по образец (ПРИЛОЖЕНИЕ №2).

Линк към Насоки за кандидатстване и приложения към тях:

https://eumis2020.government.bg/bg/s/8d3ebf57-ff75-4ad5-afa1-5747f558ee98/Procedure/Info/f4d6a4ca-0a30-4c90-bd51-991551164a73

Забележка: Папка „Приложение_5.1._СС_образци“ към папка „Условия за кандидатстване“ съдържа примерни образци на: протоколи от общи събрания, покани за събрания на СС и др. Същите са предоставени от програмата, с цел улеснение на гражданите при учредяване на сдружение и провеждане на общи събрания във връзка с процедурата и не е необходимо да се попълват всички образци, а само тези, които са приложими и необходими на съответната етажна собственост, така че да бъде изпълнен целият набор от документи изискуем при кандидатстване по процедурата.

Телефон за контакт: 044/611 145