Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Атанас Далчев повлиява върху развитието на десетки поети, каза журналистът Доброслав Иванов

28 юни 2024 09:21, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 дни, брой четения: 174
Атанас Далчев повлиява върху развитието на десетки поети, каза журналистът Доброслав Иванов

Атанас Далчев повлиява върху развитието на десетки поети. Това каза днес в Националния пресклуб на БТА в Сливен журналистът Доброслав Иванов, който участва в представянето на новия брой на списание ЛИК, посветен на поета Атанас Далчев (1904-1978), от чието рождение на 12 юни се навършиха 120 години.

 

"Търсейки дълбоките следи на Атанас Далчев в нашето литературно пространство, възприемателите трудно биха могли да си обяснят творчеството му, ако не познават епохата, в която той се развива, посочи Иванов. Неговото литературно "избухване" е между двете световни войни. По това време в България има страхотни литературни полемики от различни литературни кръгове. Атанас Далчев влиза в полемика дори с такава икона на българската поезия, каквато е Яворов, но не си позволява характерния за епохата груб език.

 

Израстването му тръгва от символизма, който по това време е изключително модерен в България. Самият Яворов е в негов плен дълго време, докато не стигне до своите воеводски копнежи в Македония. Атанас Далчев много бързо се откъсва от типичния символизъм, който той нарича "мъртва поезия" и в крайна сметка успява да повлияе върху развитието на десетки поети, дори по времето на социализма. Тогава има едно знаково негово мълчание, което е неговият бунт срещу това, което по-късно бе наречено "социалистически реализъм". Реализмът при Далчев никога не е бил социалистически. Неговият изказ, понякога изящен, понякога по-груб, има своята проекция в т.нар. поезия на града или урбанистична поезия. Където дори с играта на един малък пейзаж, той може да създаде страхотна поетична картина, която малцина поети могат да достигнат. Затова именно Далчев е този учител, който намират и в годините на социализма редица поети, а мнозина от тях му посвещават свои стихове."

 

Като обобщение Иванов цитира казаното от акад. Михаил Неделчев, че през времето Далчев успява да създаде своя школа и става учител на редица поети.

 

Изданието на Българската телеграфна агенция (БТА) бе представено днес чрез видеовръзка в пресклубовете на БТА в страната и в чужбина. ЛИК проследява творческия път и следата, която Далчев оставя в българската култура, чрез новините, публикувани през десетилетията в емисиите и бюлетините на агенцията. В списанието са поместени акценти от архива на БТА, които отразяват поява на нова книга, получено отличие или изява, свързана с името на твореца.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Доброслав Иванов, журналист
Снимка: Велина Василева, БТА