» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Атанас Далчев повлиява върху развитието на десетки поети, каза журналистът Доброслав Иванов

28 June 2024 09:21, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 4 days ago, number of readings: 175
Атанас Далчев повлиява върху развитието на десетки поети, каза журналистът Доброслав Иванов

Атанас Далчев повлиява върху развитието на десетки поети. Това каза днес в Националния пресклуб на БТА в Сливен журналистът Доброслав Иванов, който участва в представянето на новия брой на списание ЛИК, посветен на поета Атанас Далчев (1904-1978), от чието рождение на 12 юни се навършиха 120 години.

 

"Търсейки дълбоките следи на Атанас Далчев в нашето литературно пространство, възприемателите трудно биха могли да си обяснят творчеството му, ако не познават епохата, в която той се развива, посочи Иванов. Неговото литературно "избухване" е между двете световни войни. По това време в България има страхотни литературни полемики от различни литературни кръгове. Атанас Далчев влиза в полемика дори с такава икона на българската поезия, каквато е Яворов, но не си позволява характерния за епохата груб език.

 

Израстването му тръгва от символизма, който по това време е изключително модерен в България. Самият Яворов е в негов плен дълго време, докато не стигне до своите воеводски копнежи в Македония. Атанас Далчев много бързо се откъсва от типичния символизъм, който той нарича "мъртва поезия" и в крайна сметка успява да повлияе върху развитието на десетки поети, дори по времето на социализма. Тогава има едно знаково негово мълчание, което е неговият бунт срещу това, което по-късно бе наречено "социалистически реализъм". Реализмът при Далчев никога не е бил социалистически. Неговият изказ, понякога изящен, понякога по-груб, има своята проекция в т.нар. поезия на града или урбанистична поезия. Където дори с играта на един малък пейзаж, той може да създаде страхотна поетична картина, която малцина поети могат да достигнат. Затова именно Далчев е този учител, който намират и в годините на социализма редица поети, а мнозина от тях му посвещават свои стихове."

 

Като обобщение Иванов цитира казаното от акад. Михаил Неделчев, че през времето Далчев успява да създаде своя школа и става учител на редица поети.

 

Изданието на Българската телеграфна агенция (БТА) бе представено днес чрез видеовръзка в пресклубовете на БТА в страната и в чужбина. ЛИК проследява творческия път и следата, която Далчев оставя в българската култура, чрез новините, публикувани през десетилетията в емисиите и бюлетините на агенцията. В списанието са поместени акценти от архива на БТА, които отразяват поява на нова книга, получено отличие или изява, свързана с името на твореца.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Доброслав Иванов, журналист
Снимка: Велина Василева, БТА