Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Фотоизложби на Регионален исторически музей – Добрич, посветени на Йордан Йовков, гостуват в родното село на писателя

28 юни 2024 09:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 4 дни, брой четения: 136
Фотоизложби на Регионален исторически музей – Добрич, посветени на Йордан Йовков, гостуват в родното село на писателя

Фотоизложби на Регионален исторически музей – Добрич, посветени на Йордан Йовков, гостуват в Жеравна, родното село на писателя. Това съобщиха от Исторически музей – Котел, Музеи Жеравна.

 

Те са под надслов „Пътуване из света на Йордан Йовков“ и „Йордан Йовков – „Живот в словото“ и ще бъдат открити на 6 юли в сградата на Художествена галерия „Христо Тодоров“ в Жеравна.

 

Фотодокументалните изложби представят безсмъртието на Йовковото име и творчество. Те са създадени от екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела Паскалева, инж. Йорданка Славова, Магдалена Трифонова и Десислава Димова. За тяхната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметника „Йордан Йовков“.

 

Двадесетте табла от изложбата „Пътуване из света на Йордан Йовков“ разказват по достъпен начин личната история на човека Йовков и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата. Документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове запознават музейната публики с един обикновен на пръв поглед живот, чийто център става творчеството.

 

Фотодокументалната експозиция „Йордан Йовков – Живот в словото“, която се състои от 20 табла, акцентрира върху знаците и местата на паметта, върху жестовете и символите на признателността, върху постепенното изграждане на нетленния образ на класика.

 

Фотокументалните изложби от Регионален исторически музей - Добрич ще гостуват в Исторически музей - Котел до края на месец септември 2024 година.

 

Жеравна пази спомена за бележития писател с къщата музей на Йовков. Там могат да бъдат видяни писалката на Йордан Йовков, с която е написал "Старопланински легенди", лични вещи на писателя и на неговото семейство, книги и др. В музея може да се види и карта на Жеравна, на която са отбелязани местата, свързани с разказите от сборника.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Исторически музей – Котел, Музеи Жеравна