» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният директор на РД „Борба с градушките” – Сливен Кольо Даскалов се срещна вчера с областния управител Христина Чолакова.

14 August 2008 21:04,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1061

Той сподели тревогата си, че във връзка с 12-процентните съкращения в държавната администрация съществува опасност да бъде закрит полигона за борба с градушките край Старо село.

В отговор на молбата му г-жа Чолакова пое ангажимента да съдейства, за да не се допусне това. Тя изпрати писмо до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, в което изключително мотивирано изложи съображенията си за необходимостта полигонът да продължи да работи. „Полигонът край Сливен вече 35 години работи за предотвратяване на щети от град по земеделските култури и непрекъснато доказва ефективността от работата си със спасените от градобития хиляди декари с интензивни земеделски култури", се казва в писмото. Г-жа Чолакова припомня, че Сливенска област е с утвърдени традиции в производството на селско стопанска продукция, като овощарството и лозарството са сред приоритетните й отрасли. На нейна територия е най-голямата площ в страната с прасковени насаждения, а напоследък се наблюдава все по-голям интерес от страна на земеделските производители към създаване на нови прасковени градини. В община Сливен се намира Опитното поле по прасковата, което е единствената научна организация към Центъра за аграрни науки – София и в нея е съсредоточен основният генофонд от интродуцирани и селекционирани у нас прасковени сортове и подложки. От друга страна наличието на винарски изби и на два завода за производство на вино и високоалкохолни напитки благоприятства утвърждаването на региона като един от стратегически важните в развитието на лозарството и винарството в страната. Тези перспективи за развитие на сектор селско стопанство заемат важно място в Стратегията за развитие на област Сливен 2005-2015г. и за осъществяването им в голяма степен ще допринесе с дейността си РД „Борба с градушките". "При евентуално вземане на решение за прекратяване на нейната дейност, това би било посрещнато с голямо неодобрение от земеделските производители и стопани, тъй като ще им бъде отнета една не малка помощ, каквато е градозащитата", се казва още в писмото. В качеството си на областен управител г-жа Чолакова настоява РД „Борба с градушките" – област Сливен да продължи да осъществява своите функции, тъй като те имат съществено значение за развитието на местната икономика.

Междувременно областният управител информира за проблема и народния представител от Сливенски избирателен район Янко Янков. По-късно той уведоми г-жа Чолакова, че е разговарял за това със зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов, в чийто ресор е тази дейност. Той от своя страна поел ангажимент пред нашия депутат да направи всичко възможно, за да не се стига до закриване на полигона.