Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Творчески работилници по четене, рисуване, танци очакват децата в през юли в регионалната библиотека в Сливен

01 юли 2024 13:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 ден, брой четения: 159
Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Снимка:Велина Василева/БТА

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен днес започва творческа работилница „Лято в библиотеката”, съобщиха от културния институт. Лятната работилница е всеки работен ден преди обед, като тази година инициативата ще продължи до 30 юли 2024 г. включително. В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 10 г. - читатели на библиотеката.

 

Всеки ден ще започва с „час по четене”, в който ще се четат откъси от книги на популярни и обичани български и чужди детски автори, а по-късно децата могат да се включат в тематично занимание по избор. Сред тях са занимания за театралното изкуство, запознаване с кукления театър и изработването на театрални кукли, с професията на актьора и режисьора. Децата, с помощта на майстор на кукли, сами ще изработят кукли петрушки и ще участват с тях в театрално представление. Участниците в „Лято в библиотеката“ ще се запознаят и с историята на танца, видовете танци и ще участват в „училище по балет“ под ръководството на балетист. С помощта на хореограф ще се запознаят и с магията на българското хоро и ще се учат да танцуват народни танци. В предвидените в програмата практически занимания децата ще рисуват, апликират, моделират, ще създават литературни текстове, ще усвоят и редица практически умения за изработване на оригами, маски, амулети, книгоразделители, картички, илюстрации и др. Организирани са срещи със съвременни български детски писатели – приятели на библиотеката и на Националния фестивал на детската книга, и двудневен уъркшоп „В света на илюстрацията“ с модератор художничката Ралица Мануилова.

 

По традиция лятната творческа работилница ще приключи с тържество, на което ще бъде представен спектакъл по приказки на Андерсен, братя Грим и Шарл Перо, с актьори – децата участници в „Лято в библиотеката - 2024“.

 

Лятната инициатива на библиотеката се провежда за 26-а година.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА