Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен предстои второ пръскане на липови и кестенови дървета срещу вредители

09 юли 2024 15:11, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 196
Pruskane

В Сливен предстои второ пръскане от трикратната дезинсекция на липовите дървета срещу зелена листна въшка. Обработката е по график. Тя ще започне от 4 ч. на 11 юли, четвъртък, и ще протече в обхвата на пешеходната зона – по бул. „Цар Освободител“.

Сладкият сок, който отделят въшките, попада на всичко под тях. Това прави местата за сядане под дърветата неизползваеми.

Паралелно с тези дейности ще се извърши и второто пръскане на кестеновите дървета срещу миниращ листов молец. То ще се осъществи на територията на града и Сливенски минерални бани. Тази малка пеперуда развива четири поколения годишно. Пеперудите снасят яйцата си върху кестеновите листа, ларвите прогризват листата и се настаняват вътре, където какавидират. Този цикъл се повтаря 3 пъти за едно лято, а последните какавиди презимуват в опадалите през есента листа, което може да доведе до обезлистване на кестеновите дървета. Всяко заразено листо пада и в разгара на лятото може да опадат по-голямата част от листата, което може да е пагубно за дървото.

Обработката е по график.