Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Регионален исторически музей - Сливен с одобрен проект зa археологически проучвания

11 юли 2024 10:34, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 5 дни, брой четения: 169
Снимка 1

Регионален исторически музей - Сливен за поредна година успя да спечели проект в група II от Програмата за финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация на Министерството на културата на Република България. Проектът е насочен към недеструктивно археологическо проучване - издирване на археологически обекти, което тази година ще се проведе в землището на с. Гергевец, община Сливен. Целта на проучването е регистрирането на неизвестни недвижими паметници на културата, отбелязването им в автоматизираната информационна система Археологическа карта на България, запознаване на местните хора с миналото на родните им места, с цел популяризиране и опазване на културното наследство. В теренните издирвания ще участват учени и студенти от Нов български университет, както и доброволци от чужбина.

Вторият проект, с който РИМ-Сливен кандидатства за държавно финансиране по програмата, е за продължаване на археологическите разкопки на късноантичната и средновековна крепост „Туида“. Проектът е класиран в списъка на изчакващите допълнително финансиране.

Резултатите от тазгодишната сесия по Програмата за финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация са огромен успех за РИМ-Сливен поради ежегодното намаляване на средствата и увеличаващата се конкуренция.

Поздравления за екипа, изготвил и изпълняващ проектите!

Снимки

Снимка 2Снимка 3