Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стабилно финансово състояние на Община Сливен и за 2023 година

12 юли 2024 10:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 седмици, брой четения: 214
обществено обсъждане - бюджет 2023

Въпреки продължаващата инфлация в страната, макар и леко забавена, финансовото състояние на Общината продължава да е стабилно и през 2023 година. Това стана ясно от думите на кмета Стефан Радев по време на публичното обсъждане на годишния отчет за приходите и разходите на бюджета на Община Сливен за миналата година.

„През 2023 година продължиха тенденциите в страната, като обаче имаше и известно забавяне на инфлацията, която беше през предходните години. Въпреки това тя продължи да е значим фактор. На практика нямахме сериозни изменения в приходната част на бюджета – в ставките на данъците и таксите, което е характерно и за 2024 година. Нямаме просрочени задължения и отклонения от някои от показателите, които следи Министерството на финансите – в това число задължения, просрочени задължения, общински дълг, събираемост на данъците и таксите“, каза Стефан Радев.

Той посочи също, че Община Сливен събира най-малко данъци и такси съотнесено на глава от населението спрямо всички останали общини, които са центрове, областни градове. Отклонението от средното ниво е над 100 лева на човек.

Председателят на Общинския съвет Димитър Митев, който по закон организира обществените обсъждания, обясни, че след публичното обсъждане, предстои и неговото разглеждане на заседание на местния парламент. Той ще бъде точка в дневния ред на предстоящата сесия на 25 юли.

Резюме на отчета направи заместник-кметът по финансите Румен Иванов. Той заяви, че през отчетния период дейността на Общината е била насочена към осигуряване изпълнението на приоритетите, целите и мерките, заложени в Програмата за икономическо развитие, новите ангажименти и ефективното управление на финансовите ресурси. През изминалата година приходите са общо в размер на 173 988 000 лева, в това число държавни приходи – 128 200 000 лева. Годишният план е изпълнен на 82, което надвишава изпълнението за 2022 г.

Подробности за отчета можете да прочетете в прикачения файл:

Снимки

обществено обсъждане - бюджет 2023

Файлове

бюджет 2023 [5.13MB]

Portable Document Format File