Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предстои Десетият поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“

15 юли 2024 16:24, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 10 часа, брой четения: 107
Хаджи Димитър

За десета поредна година от Сливен ще тръгне тридневен поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“. В събитието тази година, което ще се проведе от 16 до 18 юли, ще се включат около 60 родолюбци от цялата страна. Най-младият участник е на 8 години, който ще премине по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа за четвърти път, а най-възрастният в групата е 88-годишен мъж. Идеята е да се почете паметта не само на двамата войводи, но и на всички техни съратници, загинали в битките за свободата на България.

Началото на похода ще бъде дадено на 16 юли в 5.30 часа от площад „Хаджи Димитър“. Първата спирка ще бъде на брега на река Дунав, край село Вардим, където през лятото на 1868 година четниците навлизат от Румъния в България. След това участниците ще посетят село Хаджидимитрово. Предвидено е те да отдадат почит на героите в село Караисен, в местността Караисенските лозя, след това в местността Карапановата кория и село Вишовград. Първият ден от похода ще приключи в местността Канлъ дере. На 17 юли групата ще премине през село Вишовград, село Дебел дял, ще премине през паметника на Тодор Асенов (брат на Хаджи Димитър), Бузлуджа. В последния ден маршрутът е през Казанлък, гара Чумерна, село Бяла, местността Агликина поляна и ще завърши в Сливен, където ще бъде поднесен венец пред паметника на Хаджи Димитър.

Организаторът на събитието Христо Батинков благодари на Община Сливен за съдействието и финансовата подкрепа, за да се случи този поход-поклонение и тази година.