Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

156 години от гибелта на войводата Хаджи Димитър

18 юли 2024 09:55, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 190
Снимка 1

Отбелязваме 156 г. от гибелта на славния сливенски войвода и революционер Хаджи Димитър.

Съдбата на Димитър Николов Асенов е предопределена – той произхожда от семейство, традиционно свързано с хайдутството в Сливенския край. Двамата му чичовци, Стоян и Добри, както и вуйчо му – Желязко Палабуюка, са войводи на хайдушки дружини. Борбен и с непримирим дух расте младият Димитър. Често влиза в пререкания с турци и чорбаджии. Известни са случките с чорбаджи Йоргаки, Осман ага, убийството на гръцкия лекар Костаки и обирането на Али ефенди. Участва и в прогонването на гръцкия владика Кирил от църквата „Св. Димитър“.

През 1861 г. Хаджи Димитър напуска Сливен и става хайдутин в четата на Георги Трънкин. След като той е убит, за войвода е избран Панайот Хитов, а за знаменосец – самият Хаджи Димитър. Тази чета обикаля из Сливенския балкан, а през 1863 г. потеглят за Сърбия. От Белград Хаджията е изпратен в Румъния, където да събере чета. В Букурещ той се среща с идеолога на четническата тактика Георги Раковски, с който остава свързан до края на живота си.

През 1864 г., 1865 г. и 1866 г. Хаджи Димитър, напътстван от Раковски, организира три последователни чети, с които преминава през Дунав в българските земи.

През пролетта на 1866 г. Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Желю войвода преминават в България с обща чета, която в последствие се разделя на три отделни чети.

С материалната подкрепа на българската емиграция в румънските градове, през зимата на 1868 г. започва подготовка на две чети, които да преминат в българските земи и да вдигнат народа на въстание. За техни водачи са избрани опитните войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Впоследствие двете чети обединяват силите си в една обща чета. В нея се записват близо 130 млади български момчета, на възраст между 19 и 42 г. Участници от Сливен в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа са неговият брат Тодор и още четирима души – Георги Кавлаков, Стефан Господинов Топтанджиев (Хитрия), Петър Тодоров и Александър Василев Читаклиев (родом от Плоещ, но в семейство на сливенски преселници).

На 6 срещу 7 юли 1868 г. четата, предвождана от двамата войводи, преминава в България в местността Янково гърло край с. Вардим. Нейната цел е да вдигне общобългарско въстание и да донесе така желаното Освобождение.

Следват редица сражения в района на селата Караисен, Горна Липница и Вишовград, от които четата успява да се измъкне като дава не малко жертви.

В четвъртото сражение по пътя на четата, в местността Канлъ дере (Кървав дол) на 10 юли 1868 г., много от четниците са избити, а войводата Стефан Караджа е пленен и откаран в русенския затвор, където издъхва на 30 юли 1868 г.

На 17 юли 1868 година, след редица сражения и неравностоен бой, малцина четници достигат връх Бузлуджа, където е последната решаваща битка.

На 18 юли срещу оцелелите около 30 четници се изправят 700 души редовна турска армия и башибозуци. Ранен на три места, сражавайки се до последния момент, Хаджи Димитър насърчава другарите си с думите: „Братя, да умрем като българи!“.

Смелият войвода Хаджи Димитър загива само на 28 години.

Подвигът на младите четници остава незаличима следа в нашата история и очертава пътя за национално освобождение и независимост.

Христо Ботев написва баладата „Хаджи Димитър“, посветена на непрежалимия сливенски войвода:

Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви, лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

 

На една страна захвърлил пушка,

на друга сабля на две строшена;

очи темнеят, глава се люшка,

уста проклинат цяла вселена!

 

Лежи юнакът, а на небето

слънцето спряно сърдито пече;

жътварка пее нейде в полето,

и кръвта още по-силно тече!

………….

Поклон!