Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да се грижим за кожата около очите?

18 юли 2024 15:41, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 седмица, брой четения: 191
Как да се грижим за кожата около очите?

Кожата около очите е една от най-деликатните и чувствителни зони на лицето. Тя е по-тънка и по-податлива на въздействието на времето и околната среда, което я прави уязвима към бръчки, тъмни кръгове и подпухналост. В тази статия ще разгледаме какви са основните предизвикателства пред кожата около очите и как да се грижим за нея, за да поддържаме младежки и свеж вид.

 

Защо кожата около очите е толкова деликатна?

 

Кожата около очите е значително по-тънка и има по-малко мастни жлези в сравнение с останалата част от лицето. Това я прави по-склонна към изсушаване и по-малко устойчива на външни фактори като слънце, вятър и замърсяване. Освен това, постоянното движение на мускулите около очите при мигане, усмивка и други изражения допринася за появата на бръчки и фини линии.

 

Основни проблеми с кожата около очите

 

1. Бръчки и фини линии

 

Бръчките и фините линии са един от най-честите проблеми в областта около очите. Те се появяват поради загуба на еластичност и колаген в кожата, както и поради постоянното движение на мускулите.

 

2. Тъмни кръгове

 

Тъмните кръгове под очите могат да бъдат резултат от множество фактори, включително генетика, недостиг на сън, стрес, дехидратация и лошо кръвообращение. Те придават уморен и остарял вид на лицето.

 

3. Подпухналост

 

Подпухналостта около очите често се дължи на задържане на течности, алергии, недоспиване или консумация на солени храни. Тя може да направи лицето да изглежда подуто и уморено.

 

1. Използване на специализирани кремове за очи

 

Изберете кремове и серуми, специално формулирани за зоната около очите. Тези продукти съдържат активни съставки като серум за околоочен контур с хиалуронова киселина, кремове с ретинол, пептиди и витамини, които помагат за хидратация, стягане и намаляване на бръчките. Нанесете крема с леки потупващи движения, без да разтягате кожата.

 

2. Хидратация

 

Поддържането на добра хидратация е от съществено значение за здравето на кожата около очите. Пийте достатъчно вода и използвайте хидратиращи продукти, които помагат за задържане на влагата в кожата.

 

3. Защита от слънцето

 

Ултравиолетовите (UV) лъчи могат да увредят кожата и да ускорят процеса на стареене. Носете слънчеви очила и използвайте слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок, за да предпазите кожата около очите от вредното въздействие на слънцето.

 

4. Редовен сън

 

Недостатъчният сън е една от основните причини за появата на тъмни кръгове и подпухналост. Стремете се да спите поне 7-8 часа на нощ, за да дадете на тялото си време за възстановяване и регенерация.

 

5. Намаляване на стреса

 

Стресът може да доведе до напрежение в мускулите около очите и да допринесе за появата на бръчки и тъмни кръгове. Практикувайте техники за релаксация като йога, медитация и дълбоко дишане, за да намалите стреса и да подобрите състоянието на кожата.

 

6. Студени компреси

 

Прилагането на студени компреси върху очите може да помогне за намаляване на подпухналостта и тъмните кръгове. Можете да използвате студени чаени торбички, краставици или специални гел маски, които да поставите върху очите за няколко минути.

 

Домашни грижи за кожата около очите

 

1. Маска с краставица

 

Краставицата има успокояващи и хидратиращи свойства. Поставете две резенчета краставица върху очите и ги оставете за 10-15 минути. Това ще помогне за освежаване и хидратация на кожата.

 

2. Маска с мед и мляко

 

Медът и млякото имат подхранващи и хидратиращи свойства. Смесете една чаена лъжичка мед с една чаена лъжичка мляко и нанесете сместа около очите. Оставете я за 10-15 минути, след което изплакнете с хладка вода.

 

Професионални процедури за грижа за кожата около очите

 

1. Лазерна терапия

 

Лазерната терапия може да помогне за стимулиране на колагеновия синтез и намаляване на бръчките и фините линии около очите. Консултирайте се със специалист, за да разберете дали тази процедура е подходяща за вас.

 

2. Микронидлинг

 

Микронидлингът използва микроигли за стимулиране на производството на колаген и подобряване на текстурата на кожата. Тази процедура може да помогне за намаляване на бръчките и тъмните кръгове.

 

Грижата за кожата около очите изисква специално внимание и подходящи продукти и процедури. Използването на специализирани хидратиращи кремове за поддържането на хидратацията на кожата, защитата от слънцето и редовният сън са ключови фактори за поддържане на младежкия и свеж вид на кожата. Домашните грижи и професионалните процедури също могат да допринесат за подобряване на състоянието на кожата около очите. Не забравяйте, че има и много добавки за здраве и красота за жени, които са полезни.