Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

18 юли 2024 16:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 183
Европейският парламент

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия чрез тайно гласуване.

 

Това ще бъде вторият мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на Комисията. Тя беше избрана за първи път от членовете на ЕП през юли 2019 г.

 

 

Понастоящем Парламентът се състои от 719 евродепутати, така че необходимото мнозинство беше от е 360 гласа. Тайното ггласуване се проведе с хартиени бюлетини. 401 членове на ЕП гласуваха „за“, 284 „против“, 15 се въздържаха, а 7 пуснаха празни или невалидни бюлетини.

 

 

Преди гласуването Урсула фон дер Лайен представи политическите си приоритети за следващите пет години в дебат с евродепутатите.

 

 

Следващи стъпки

 

Новоизбраният председател на Комисията ще изпрати официални писма до държавните и правителствените ръководители на държавите членки, като ги прикани да представят своите кандидати за поста европейски комисар. След това Парламентът ще организира изслушвания на кандидатите в съответните комисии след лятото. След това пълният състав на членовете на Комисията трябва да бъде одобрен от Парламента. Повече информация можете да намерите в медийния пакет на Парламента.