» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

След турнето "Музикална магия" кларинетистът Атанас Маринов започва работа по първия си самостоятелен албум

22 July 2024 15:45, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 month ago, number of readings: 278
Атанас Маринов, кларинетист

Кларинетистът Атанас Маринов, който от години живее и работи в Швейцария, ще започне работа по първия си самостоятелен албум с оркестър, който се надява да бъде завършен до края на годината. Това обяви той в интервю за БТА по повод започващата днес в Созопол втора част от националното турне на "Музикална магия", в което той е солист и излиза на сцената заедно с маестро Йордан Камджалов и Плевенска филхармония.

 

"Насоката на албума ще е предимно да представи класически произведения, които не са писани за кларинет", обясни Маринов и допълни, че засега идеята му е да наблегне на цигулков репертоар, преработен от него за кларинет.

 

Маринов обяви още, че освен по своя първи самостоятелен албум до края на годината му предстоят и записи с основания от него The Eastern Quartet, в който заедно с колеги музиканти от Швейцария и Румъния създават балканизирани версии на известни класически произведения.

 

Успоредно с това като изпълнител с договор към швейцарската музикалната агенция Acasa Live в програмата му са и солови рецитали и камерни концерти в цяла Европа. "Първо обаче, след края на турнето "Музикална магия", смятам да се отдам на 10-дневна пълна почивка със семейството", каза още Маринов.

 

"От целия си опит досега мога да кажа, че за мен няма друга такава публика като българската - нейната енергия е велика. Не мога да го опиша с думи, но тук наистина хората ми действат по-специално, когато изляза на сцена", коментира музикантът.

 

Той разказа още, че съчетаването на класическа музика и български фолклорни теми въздейства различно на публиката по света и в България, но той винаги изпълнява нещо българско като бис, независимо къде се намира.

 

"Когато свиря нещо много чувствително като "Притури се планината", което изпълнявам и в "Музикална магия", хората по света се разплакват, независимо, че не разбират и не познават мелодията. Публиката навсякъде усеща българската музика много силно, но у нас това е още по-интензивно. Тук хората също плачат много, но това са обикновено сълзи от една особена смесица между тъга и радост, или радостна тъга, ако мога така да я нарека", коментира Атанас Маринов.

 

Кларинетистът допълни, че най-голямото предизвикателство за него в тази поредица е изпълнението на класически творби, които не са писани за кларинет - като цигулкови теми от Паганини. "Аз обаче съм човек, който обича предизвикателства", поясни той.

 

В същото време, работата му с Йордан Камджалов, с когото се познават от 7-8 години, след като Маринов става стипендиант на фондацията за млади таланти на маестрото, му дава свобода. "Единствено маестро Камджалов ми дават тази абсолютна свобода, която в момента е и моята цел в музиката - липсата на рамки, ограничения и притеснения", каза той.

 

След Летния театър в Созопол тази вечер, турнето "Музикална магия", посветено на 70-годишнината от създаването на оркестъра на Плевенската филхармония, ще продължи до края на месеца със спирки в Карнобат на 24 юли, Бургас на 25 юли и Несебър на 26 юли. През септември проектът ще бъде представен още в Ямбол (10.09), Сливен (11.09) и Кюстендил (12.09).

Източник: БТА Сливен
МАЯ СТЕФАНОВА
Снимка: Плевенска филхармония