Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Етапите на развитие на диабет

22 юли 2024 16:07, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 месец, брой четения: 153
Етапите на развитие на диабет

Диабетът е хронично заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Но пътят към развитието на диабет не е едномоментен процес. Той често започва с тихо състояние, наречено инсулинова резистентност, което може постепенно да се превърне в prediabetes и в крайна сметка в диабет тип 2, ако не се вземат мерки.

Разберете как се поставя диагноза "диабет"?

Инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон, който действа като ключ, отключващ клетките ви, за да може глюкозата (захарта) от кръвта ви да влезе и да бъде използвана за енергия. Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките ви станат по-малко чувствителни към инсулина. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар, тъй като глюкозата циркулира в кръвта ви, вместо да бъде използвана от клетките. Често няма очевидни симптоми на инсулинова резистентност, но някои хора могат да изпитват умора, замъглено зрение или потъмняване на кожата около врата и подмишниците.

Предиабет

След етапа на инсулинова резистентност, кръвната захар може да започне да се повишава, но не достатъчно, за да се диагностицира диабет. Това състояние се нарича предиабет. Хората с с него нямат класически симптоми на диабет, но са изложени на повишен риск от развитието му в бъдеще.

 

Диабет тип 2

Ако предиабет не се лекува, може да се развие диабет тип 2. При диабет тип 2 панкреасът ви продължава да произвежда инсулин, но или не е достатъчно, или клетките ви стават още по-устойчиви на неговото действие. Това води до хронично високи нива на кръвната захар, които могат да увредят нервите, кръвоносните съдове и други органи в тялото, ако не се контролират.

Прекъсване на цикъла:

Добрата новина е, че развитието на диабет тип 2 може да бъде забавено или дори предотвратено чрез промени в начина на живот. Тези промени включват:

● Здравословно хранене: Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и чисти протеини, може да помогне за поддържането на здравословно тегло и подобряване на чувствителността към инсулина.

● Редовни упражнения: Физическата активност помага на клетките ви да използват глюкозата по-ефективно, понижавайки кръвната захар.

● Поддържане на здравословно тегло: Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет. Отслабването дори с 5-7% може да подобри чувствителността към инсулина.

● Контрол на стреса: Хроничният стрес може да повиши нивата на кръвната захар. Практикуването на техники за управление на стреса като йога или медитация може да бъде полезно.

Следете активно темата - https://xn--80achgm7d.xn--90ae/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE

Разбирането на прогресията от инсулинова резистентност към предиабет и диабет е от решаващо значение. Чрез промени в начина на живот, можете да повлияете на този процес и да намалите риска от развитие на диабет. Ако се притеснявате, че може да имате инсулинова резистентност или предиабет, говорете с вашия лекар. Ранното откриване и лечение могат да ви помогнат да останете здрави в дългосрочен план.

Снимки

Етапите на развитие на диабет