» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Етапите на развитие на диабет

22 July 2024 16:07, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Without source 1 month ago, number of readings: 156
Етапите на развитие на диабет

Диабетът е хронично заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Но пътят към развитието на диабет не е едномоментен процес. Той често започва с тихо състояние, наречено инсулинова резистентност, което може постепенно да се превърне в prediabetes и в крайна сметка в диабет тип 2, ако не се вземат мерки.

Разберете как се поставя диагноза "диабет"?

Инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон, който действа като ключ, отключващ клетките ви, за да може глюкозата (захарта) от кръвта ви да влезе и да бъде използвана за енергия. Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките ви станат по-малко чувствителни към инсулина. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар, тъй като глюкозата циркулира в кръвта ви, вместо да бъде използвана от клетките. Често няма очевидни симптоми на инсулинова резистентност, но някои хора могат да изпитват умора, замъглено зрение или потъмняване на кожата около врата и подмишниците.

Предиабет

След етапа на инсулинова резистентност, кръвната захар може да започне да се повишава, но не достатъчно, за да се диагностицира диабет. Това състояние се нарича предиабет. Хората с с него нямат класически симптоми на диабет, но са изложени на повишен риск от развитието му в бъдеще.

 

Диабет тип 2

Ако предиабет не се лекува, може да се развие диабет тип 2. При диабет тип 2 панкреасът ви продължава да произвежда инсулин, но или не е достатъчно, или клетките ви стават още по-устойчиви на неговото действие. Това води до хронично високи нива на кръвната захар, които могат да увредят нервите, кръвоносните съдове и други органи в тялото, ако не се контролират.

Прекъсване на цикъла:

Добрата новина е, че развитието на диабет тип 2 може да бъде забавено или дори предотвратено чрез промени в начина на живот. Тези промени включват:

● Здравословно хранене: Диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и чисти протеини, може да помогне за поддържането на здравословно тегло и подобряване на чувствителността към инсулина.

● Редовни упражнения: Физическата активност помага на клетките ви да използват глюкозата по-ефективно, понижавайки кръвната захар.

● Поддържане на здравословно тегло: Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет. Отслабването дори с 5-7% може да подобри чувствителността към инсулина.

● Контрол на стреса: Хроничният стрес може да повиши нивата на кръвната захар. Практикуването на техники за управление на стреса като йога или медитация може да бъде полезно.

Следете активно темата - https://xn--80achgm7d.xn--90ae/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE

Разбирането на прогресията от инсулинова резистентност към предиабет и диабет е от решаващо значение. Чрез промени в начина на живот, можете да повлияете на този процес и да намалите риска от развитие на диабет. Ако се притеснявате, че може да имате инсулинова резистентност или предиабет, говорете с вашия лекар. Ранното откриване и лечение могат да ви помогнат да останете здрави в дългосрочен план.

Photos

Етапите на развитие на диабет