Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Четвъртият поход „По стъпките на четата на Стоил войвода” пое днес от извора Кушбунар в местността Карандила

26 юли 2024 16:13, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 ден, брой четения: 206
Четвъртият поход „По стъпките на четата на Стоил войвода” пое днес от извора Кушбунар в местността Карандила

Четвъртият поход „По стъпките на четата на Стоил войвода” пое днес от извора Кушбунар в местността Карандила. В него участват 70 туристи от девет града, което го прави най-многоброен в сравнение с предходните три, каза Радка Балева от Туристическо дружество „Стоте войводи”, организатори на похода със спонсорството на Българския туристически съюз (БТС).

 

Инициативата е вдъхновена от героичния подвиг на Стоил войвода, помощник на Иларион Драгостинов и войвода на чета в Сливенски революционен окръг по времето на Априлското въстание.

 

От Кушбунар участниците в похода поеха по към местностите Харамията, Обсерваторията, Момина поляна, Скъта. Оттам маршрутът се разделя на две – към селата Нейково и към Ичера. В Нейково туристите ще бъдат посрещнати от кмета Христо Колев, който е дългогодишен председател на Фондация „Стоил войвода”. От Нейково ще се придвижат с автобус до Жеравна, където ще пребивават две вечери. Оттам са предвидени изкачвания на върховете Разбойна и Вида в Котленската планина. В неделя участниците ще посетят Фестивала на етносите, багрите и котленския килим в парк „Изворите” в Котел.

 

Тази година походът стана национален и влезе в календара на Българския туристически съюз (БТС). Участниците в похода са на различни възрасти, половината от Българската федерация на туристите ветерани (БФТВ), но има и съвсем млади.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА