Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на VIII-ия Фестивал на етносите, багрите и котленския килим

27 юли 2024 14:41, Мирослав Митев (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 4 часа, брой четения: 92
Божурски-Котел0724

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на VIII-ия Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. Проявата се провежда в парк „Изворите“ във възрожденския град.

Божурски се обърна с приветствие към домакините и гостите на събитието. „За тези вече близо 10 години фестивалът зае своето трайно място в културния календар на Котел, на област Сливен и на България. Едва ли има друга подобна проява в страната, която по такъв начин да обединява различните етноси и да представя както тяхното многообразие, така и връзката помежду им. Защото както багрите и нишките са свързани и само заедно създават красотата на котленския килим, така сме свързани и всички ние. Нашите предци в миналото са стъпвали тук по едни и същи котленски килими и по една и съща земя. Днес ние продължаваме да го правим и се надявам, че децата и внуците ни ще продължат след нас. И че ще съхранят този дух на разбирателство за идните поколения“ – каза областният управител.

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим започна в петък и ще приключи в неделя. Представени са традиционно българско, каракачанско, турско и ромско село. Предвидени са демонстрации на тъкане и естествено багрене на вълна, на котленски носии и пафти. Организиран е занаятчийски базар.

За доброто настроение на гостите се грижат група Фактор, Силвия Кацарова, Невена Цонева, фолклорен ансамбъл „Еподай“, група „Ямбол проджект“ и самодейни състави. Шеф Андре Токев за поредна година приготвя кулинарни специалитети от баварската кухня. Не са забравени и най-малките, за които има много занимания и изненади.