» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на VIII-ия Фестивал на етносите, багрите и котленския килим

27 July 2024 14:41, Miroslav Mitev
Emission of: District Sliven 6 hours ago, number of readings: 100
Божурски-Котел0724

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на VIII-ия Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. Проявата се провежда в парк „Изворите“ във възрожденския град.

Божурски се обърна с приветствие към домакините и гостите на събитието. „За тези вече близо 10 години фестивалът зае своето трайно място в културния календар на Котел, на област Сливен и на България. Едва ли има друга подобна проява в страната, която по такъв начин да обединява различните етноси и да представя както тяхното многообразие, така и връзката помежду им. Защото както багрите и нишките са свързани и само заедно създават красотата на котленския килим, така сме свързани и всички ние. Нашите предци в миналото са стъпвали тук по едни и същи котленски килими и по една и съща земя. Днес ние продължаваме да го правим и се надявам, че децата и внуците ни ще продължат след нас. И че ще съхранят този дух на разбирателство за идните поколения“ – каза областният управител.

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим започна в петък и ще приключи в неделя. Представени са традиционно българско, каракачанско, турско и ромско село. Предвидени са демонстрации на тъкане и естествено багрене на вълна, на котленски носии и пафти. Организиран е занаятчийски базар.

За доброто настроение на гостите се грижат група Фактор, Силвия Кацарова, Невена Цонева, фолклорен ансамбъл „Еподай“, група „Ямбол проджект“ и самодейни състави. Шеф Андре Токев за поредна година приготвя кулинарни специалитети от баварската кухня. Не са забравени и най-малките, за които има много занимания и изненади.