» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Културният феномен Котел – три водещи фестивала в културния календар на България

29 July 2024 09:31, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 month ago, number of readings: 286
Културният феномен Котел – три водещи фестивала в културния календар на България

Община Котел за поредна година доказа, че е изключително добър организатор на културни прояви от национално значение. Три фестивала за един месец, това е равносметката, която кметът на Община Котел – Коста Каранашев направи по време на галаконцерта на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим, снощи.

 

„Община Котел успя да създаде един феномен: три фестивала в рамките на един месец. Аз и моят екип имахме идеята да създадем събития, на които да покажем обединението на българската нация. Да покажем, че всички сме заедно – и в трудни и във весели моменти. Това което постигнахме, надхвърли очакванията ни. Мото съборът в село Кипилово се превърна в най-големия събор на мотористи в България, а Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим е без аналог във философията си. Това нямаше да се случи, ако до нас не беше човекът-учител– Христо Димитров. С Фестивала на фолклорната носия в с. Жеравна, той положи нова насока в културния облик на нашата община. Благодарение на партньорството между ансамбъл „Българе“ в лицето на Христо Димитров и мото клуб „Лястовица 33“ в лицето на Иван Тодоров, днес заедно пишем новата културна история на нашата родина.“, каза пред многохилядната публика кметът Каранашев.

 

И тази година вторият ден от програмата на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим беше богат и наситен с много пъстрота и емоции. Началото му бе дадено в импровизираните села на етносите. В тях представителите на четирите общности в общината – българи, турци, каракачани и роми по традиция приготвиха вкусни ястия. Децата от детска градина „Дъга“ пък по проект „Аз променям света“, забавляваха посетителите им. Своето кулинарно майсторство показа и шеф Андре Токев, който и тази година се представи в баварското фестивално село. По-късно програмата продължи с концерт на читалищни състави, в който участие взеха близо 200 изпълнители от цялата страна. Сладка къща, клоуни, атракционно влакче, многобройни приключения и игри, посрещнаха най-малките гости на празника.

 

Вечерната програмата продължи с концерт на рок-група „Ямбол проджект“ и пъстро шествие. То беше водено от най-популярното фестивално дете в България- Котленчето. То активно се включи във фолклорния пърформанс, поднесен за гостите на празника от ансамбъл „Еподай“, младите певици Фийдес Мустафова и Габриела и Виктория Иванови, както и от кукерите от село Пъдарево. С народната песен „Рипни, Калинке“, девойките подгряха настроението на всички гости преди грандиозните концерти на рок-група „Фактор“ и невероятната Силвия Кацарова, която сподели пред публиката, че този фестивал за нея е едно от най-вълшебните ѝ преживявания.

 

Финалът на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим по традиция запази неделния си ден за най-малките гости на празника. Тази година те имаха възможност не просто да играят и рисуват из алеите на парк „Изворите“, а и да хапнат от една огромна „Сладка къща“, която беше осигурена от организаторите на фестивала.

Община Котел

Photos

Културният феномен Котел – три водещи фестивала в културния календар на БългарияКултурният феномен Котел – три водещи фестивала в културния календар на БългарияКултурният феномен Котел – три водещи фестивала в културния календар на БългарияКултурният феномен Котел – три водещи фестивала в културния календар на БългарияКултурният феномен Котел – три водещи фестивала в културния календар на България