Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Полицията в Сливен отнема велосипеди и тротинетки за движение в района на пешеходни зони

30 юли 2024 11:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 282
Полицията в Сливен отнема велосипеди и тротинетки за движение в района на пешеходни зони

Полицията в Сливен е отнела 12 велосипеда и 3 индивидуални електрически превозни средства след влизане в сила на промените в Наредбата за обществения ред на територията на Община Сливен. По разпореждане на директора на Областната дирекция на МВР в Сливен старши комисар Димитър Величков от края на март се извършват проверки в района на пешеходната зона в центъра на град Сливен. Контролът се осъществява от полицейски екипи на РУ-Сливен и Общинска охрана в различни часови диапазони от понеделник до петък. С влизане в сила от 25 април 2024 година на административно-наказателните разпоредби в Наредбата за обществения ред на Община Сливен органите на МВР и упълномощените общински органи имат правото да задържат като доказателствен материал велосипедите и индивидуални електрически превозни средства (електрически тротинетки, електрически триколки и други ППС, съгласно § 6, т. 18б от ДР на ЗДвП. Задържаното ППС се възстановява на законните му собственици, след заплащането на наложената от компетентните органи глоба, по издаденото наказателно постановление. Последното се удостоверява чрез представяне на документ за извършено плащане.

През първите месеци след влизане в сила на промените е проведена разяснителна кампания и нарушителите са предупреждавани за предвидените санкции. От началото на юли РУ-Сливен изземва превозни средства, след констатиране на нарушение.

Според чл.47а от общинската наредба индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) могат да бъдат управлявани на територията на община Сливен, при спазване на изискванията и ограниченията, регламентирани със Закона за движението по пътищата и настоящата Наредба.

(2) Максимално допустимата скорост за движение на ИЕПС на територията на

град Сливен и населените места от община Сливен е 20 км/час.

(3) Водачите на ИЕПС са длъжни да спазват всички задължения и забрани,

изчерпателно изброени в разпоредбите на ЗДвП.

(4) Забранява се движението на ИЕПС по:

1. пешеходните зони;

2. тротоарните площи на всички населени места, с изключение на маркираните

тротоарни велосипедни алеи;

3. градските градини;

4. площадите;

5. детските и спортни площадки.

 

За нарушаване на разпоредбите на чл. 47а от настоящата Наредба се налага на

физическите лица глоба от 200 до 500 лв. Когато нарушението е извършено от малолетен или непълнолетен, глобата се налага на негов родител/настойник.

 

От началото на кампанията до момента за съставени 35 актове и фишове за движение на велосипеди и електрически превозни средства по пешеходната зона на град Сливен. Иззети са 12 велосипеда и 3 тротинетки. Част от превозните средства са върнати на собствениците им след заплащане на глобите.

 

Родителите трябва да знаят, че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение САМО ПО ВЕЛОСИПЕДНИ АЛЕИ, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им.

Патрулните екипи на РУ-Сливен и сектор „Пътна полиция“ следят за нарушения от водачи на двуколесни превозни средства по кръстовищата и натоварените пътни участъци в град Сливен.

С цел превенция и ангажиране на повече институции с проблемите на пътната безопасност началникът на РУ-Сливен е изпрател писмо за съдействие до Регионалното управление на образованието в Сливен. С цел превантивно въздействие спрямо тези нарушения в писмото се предлага родителите и учениците да бъдат информирани, чрез използваната от тях Интернет платформа, за забраната за навлизане на пешеходни зони с превозни средства и предвидените за нарушителите санкции.