Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Още три тротинетки са иззети тази седмица при контрол по главната улица на Сливен

02 август 2024 14:44, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 297
Още три тротинетки са иззети тази седмица при контрол по главната улица на Сливен

Тази седмица полицията в Сливен е иззела 5 велосипеда и 3 индивидуални електрически превозни средства при осъществяване на контрол по пешеходната зона на град Сливен. Проверките се извършват от екипи на Териториална полиция към РУ-Сливен и Общинска охрана. Контролът е по разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков и се извършва всеки ден в различен диапазон в рамките на няколко часа. През нощта патрулни екипи обхождат района.

Припомняме на водачите на двуколесни превозни средства, че движението в района на пешеходни зони, тротоарни площи, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи, градските градини, площадите, детските и спортни площадки е забранено. Нарушителите се санкционират по ЗДвП и Наредбата за обществения ред на територията на Община Сливен. Според измененията в Общинската наредба органите на МВР и упълномощените общински органи имат правото да задържат като доказателствен материал велосипедите и индивидуални електрически превозни средства /електрически тротинетки, електрически триколки и други ППС, съгласно § 6, т. 18б от ДР на ЗДвП/. Задържаното ППС се възстановява на законните му собственици, след заплащането на наложената от компетентните органи глоба, по издаденото наказателно постановление. Последното се удостоверява чрез представяне на документ за извършено плащане. За нарушаване на разпоредбите на чл. 47а от настоящата Наредба се налага на физическите лица глоба от 200 до 500 лв. Когато нарушението е извършено от малолетен или непълнолетен, глобата се налага на негов родител/настойник.

 

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение САМО ПО ВЕЛОСИПЕДНИ АЛЕИ, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им.