» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

1 - 7 август Световна седмица на кърменето

05 August 2024 09:06, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 3 weeks ago, number of readings: 183
1 - 7 август Световна седмица на кърменето

За 32-ри път глобалната инициатива за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето става повод въпросите на кърменето да привличат общественото внимание в страни по целия свят. Тазгодишната тема на световната кампания е „Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“. Кърменето със своите здравни, психологически и икономически предимства може да бъде фактор за преодоляване на неравенствата и е от съществено значение всички да имат достъп до подходящи и съвременни услуги и особено уязвимите майки, които може да се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Основни послания на кампанията са:

• Липсата на подкрепа за кърмене през критичната първа седмица се отразява отрицателно върху цялостните намерения за кърмене и неговото разпространение.

• Нерегламентираното даряване на млека за кърмачета, съчетано с липсата на достъп до чиста и безопасна вода по време на извънредни ситуации, излага кърмачетата и малките деца на по-висок риск от недохранване и смърт.

• Кърменето може да е фактор за изравняване на старта в нашето общество и трябва да се положат усилия, за да се гарантира, че всеки има достъп до подкрепа и възможности за кърмене.

• Инвестициите в кърменето за преодоляване на тези неравенства са жизненоважни и могат да помогнат за намаляване на социалната неравнопоставеност.

• Защитата, подкрепата и насърчаването на кърменето са насочени към преодоляване на неравенствата, които възпрепятстват устойчивото развитие.

Кампанията за Световната седмица на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето (СЗО, УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.).

Националният център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в България, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Разработените от НЦОЗА „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ (https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/baby_healthy_eating.pdf) отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации.

По материали на НЦОЗА.

Регионална здравна инспекция Сливен, съвместно с Центъра за майчино и детско здраве-Сливен и Ла Лече Лига-Сливен всяка година се включва в кампанията за подкрепа на кърменето със следните мероприятия:

• На 6 август 2024 година от 10,00 часа в Градската градина на гр. Сливен, каним бъдещи и настоящи родители на среща-разговор: „Често задавани въпроси за кърменето“. На срещата можете да зададете своите въпроси, да споделите опит или притеснения и да получите консултация от г-жа Елена Гвоздейкова - обучен консултант по кърмене към Ла Лече Лига.

• На 7 август, във времето от 9,00 до 12,00 часа – „Щанд с информационни материали за ползата от кърменето“, който ще бъде разположен във фоайето ДКЦ-2.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен