Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Правителството отпусна 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите на академичния състав, изследователите и експертите в ...

06 август 2024 08:52, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 седмици, брой четения: 158
Правителството отпусна 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите на академичния състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации

Правителството отпусна 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите на академичния състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации

Правителството отпусна допълнителни 184 млн. лв. за увеличаване на заплатите на академичния състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации, считано от 1 април 2024 г. Това обявиха министър-председателят Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, министърът на образованието и науката Галин Цоков и представителите на синдикатите на брифинг в Министерския съвет. „Взехме решението спешен порядък, за да са спокойни синдикатите и хората от академичния състав“, уточни Главчев.

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова посочи, че с приетото днес постановление е отговорено на приетите промени в Закона за висшето образование за увеличаване на възнагражденията на академичния състав и на лицата по чл. 53 от Закона за висшето образование в научните институции. „Осигурените са 184 млн. лв. от бюджета чрез преструктуриране на разходи“, уточни финансовият министър.

“С тези средства ще се обезпечи нарастването на заплатата на най-ниската академична длъжност в държавните висши училища на 2516 лв., считано от 1 април”, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той припомни, че от началото на годината правителството вече осигури близо 80 млн. лв и това ще бъде поредното увеличение на заплащането в университетите и научните организации. “Така за една година увеличаваме заплатата за най-ниската академична длъжност с 1000 лв”, уточни проф. Цоков. Той подчерта, че това е инвестиция в младостта и интелекта, която ще насърчи развитието на висшето образованието и науката в България. “Вече е напреднал разговорът ни със социалните партньори и Съвета на ректорите средствата за университетите да се разпределят не на база брой на заетите в тях, а основно по два критерия - за повишаване на най-ниско финансираните направления и съобразно коефициента за качество”, допълни министърът на образованието и разясни, че повече средства ще получат университетите с по-висока оценка на качеството.

Средствата се предоставят съгласно изискването на Закона за висшето образование средните бутни заплати на академичния състав да бъдат не по-малки от 180 на сто от средната брутна за страната, а на изследователите и експертите съответно не по-малки от средната брутна за страната и 80 на сто от същата.

Целта на Министерството на образованието и науката е чрез повишаване на заплатите на учените и университетските преподаватели системата за висше образование да е способна да отговори на динамиката на обществените процеси при поддържане на необходимото качество на висшето образование.

Средства за по-високи възнаграждения получават също Националния център по обществено здраве и анализи, Националния център по радиобиология и радиационна защита, Националния център по заразни и паразитни болести, Националния институт по метеорология и хидрология и Селскостопанската академия.

Допълнителните средства са свързани със стремежа и усилията, които държавата полага за развитието на научноизследователския сектор и академичния състав и с подобряването на качеството и резултатността от изградения научен и експертен потенциал на научните организации.