Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски свика епизоотичната комисия заради чумата по дребните преживни животни

06 август 2024 12:04, Мирослав Митев (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 седмици, брой четения: 177
Епизоотична0824

Заседание на областната епизоотична комисия се проведе днес в Сливен. То бе свикано от областния управител Чавдар Божурски във връзка с влошената обстановка в Гърция и Румъния по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни. В съседните страни са открити три огнища, като последното е на 10 км от южната ни граница.

Заседанието беше ръководено от заместник областния управител Фатме Мустафова. Участваха представители на държавни структури, както и на четирите общини. Те бяха запознати с издадената на 2 август заповед на областния управител Чавдар Божурски, който е председател на епизоотичната комисия.

Нормативният акт предвижда набелязване на мерки за недопускане на проникване на чумата по дребните преживни животни на територията на област Сливен и незабавно свикване на общинските комисии в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози и се въвеждат ограничения за тяхното придвижване с някои изрично посочени в заповедта изключения. Регламентирани са и случаите, при които се взимат проби от животните.

Д-р Димо Кондев, директор на Областна дирекция за безопасност на храните и секретар на комисията, информира присъстващите с набелязаните мерки за недопускане на разпространение на заболяването. Засега ситуацията в област Сливен е спокойна.

Затегнат е контролът по граничните пропускателни пунктове. Основните рискове за разпространение са нелегалната търговия и близостта на последното открито огнище с границата.

Чумата по дребните преживни животни засяга както домашните – овце и кози, така и дивите – сърни и елени. Заболяването се предава по въздушно-капков път. То не е опасно за хората, но води до тежки икономически загуби. Предвидени са обезщетения за стопаните при евентуалната поява на случаи у нас.

На територията на област Сливен се отглеждат около 70 000 дребни преживни животни. По-голямата част от тях са концентрирани в община Котел, следвана от Нова Загора, Сливен и Твърдица.

 

Пълния текст на заповедта на областния управител Чавдар Божурски ще намерите в прикачения файл.

Снимки

Епизоотична0824-2

Файлове

Заповед - епизоотична [50.5KB]

Microsoft Word Document